Moštárny jsou letos poloprázdné. Úroda jablek je podle zahrádkářů mizerná

19. září 2020 06:10
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Moštárna Mezice, jablka

K podzimním měsícům patří čerstvé mošty. Lidé si je ale nemusí kupovat jen v obchodech. Pokud mají nějaký ten strom na zahrádce, mohou se vydat do moštárny.

 „Přijdou s jablky a nasypou to do toho dopravníku. Z něho jdou do myčky. A pak jdou do drtiče,“ ukazuje předseda Svazu zahrádkářů ve Žďáře nad Sázavou Josef Hedbávný oblečený v bílé zástěře, gumových rukavicích a roušce zatímco přenáší nadrcená jablka z drtiče do lisu.

Tam už vzniká mošt, který vytéká do připravené nádoby. „Je to dvacet litrů.“ Hotový mošt pak Josef Hedbávný napouští do kanystrů.

Zájem je menší

Několik si jich odnáší i paní Emílie, která do moštárny přivezla padaná jablka. „To jsou padaný zatím, a ty jsem vykrájela, protože to mě je to ještě líto trhat. Myslím, že dozrají, oni padají ty naďobaný, nebo když byla bouřka.“

I když za paní Emílií stojí v malé předsíni ještě pár lidí, kteří si také přinesli ovoce na mošt, podle Josefa Hedbávného je zájem v porovnání s minulými roky poměrně malý. „Touhle dobou už tady bývaly fronty až támhle k silnici. Teď je tady jen pár lidí.“

Horší úroda

Důvodem je prý mimo jiné především horší úroda, které letos příliš nepřálo počasí. „Ta úroda není taková. Švestek je málo, jablka jsou natlučený, hnije to.“

Právě nahnilá a přezrálá jablka se na mošt prakticky vůbec nehodí, říká Josef Hedbávný, který ve Žďáře moštuje už od 90 let minulého století. „To už se taky stává, že donesou jablka, jsou tam nahnilý. Může to jim vysvětlovat pořád. Vždyť to je váš mošt! Budete to pít.“

Podle Hedbávného se při dobré úrodě v moštárně vylisuje až 15 tisíc litrů moštu. Kolik to bude letos, se zahrádkáři dozvědí na začátku listopadu, kdy sezona moštování končí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související