Mosazná destička bude v Havlíčkově Brodě připomínat osud židovské rodiny Pachnerových

15. září 2014

V Havlíčkově Brodě dnes vsadili do dlažby první Kameny zmizelých. Po Třebíči jde o druhé město na Vysočině, které tímto způsobem připomene osudy Židů za druhé světové války. Mosazná čtverhranná destička - takzvaný „stolprštajn" - bude v Dolní ulici před domem s číslem popisným 104 vzpomínkou na oběti holocaustu Pavla a Idu Pachnerovy.

Manželé Pachnerovi ve městě buďto provozovali velkoobchod s vínem a lihovinami, nebo fotografickou laboratoř a drogerii. Měli dvě dcery, Zdeňku a Hanu.

Nacisté je nejdříve vyhnali do Prahy, odkud je 7. května roku 1942 transportovali do Terezína a o dva dny později do vyhlazovacího tábora Sobibor v Polsku, kde zřejmě zemřeli už v den příjezdu.

Dnešního vsazení Kamenů zmizelých se účastnila i Milena Perglová, pravnučka manželů Pachnerových. Zavzpomínala přitom mimo jiné na přátelství svého dědečka se spisovatelem Jaroslavem Haškem.

„Hašek, když měl v Lipnici ve všech hospodách zakázané, aby mu nalívali, tak chodil pěšky sem za mým pradědečkem, který mu nalil. On se mu pak odměňoval tím, že mu dával sešitová první vydání Švejka, která máme v dodnes rodině,“ připomíná Perglová.

V Havlíčkově Brodě bylo za druhé světové války pronásledováno přes 100 židovských obyvatel. Kameny zmizelých plánují osadit také v Přibyslavi.

Kámen zmizelých bude v Havlíčkově Brodě ode dneška připomínat tragický osud rodiny Pachnerových.
Spustit audio