Moravou se prohnalo tornádo. Stovky poničených domů a oběti na životech

25. červen 2021 06:36

Bouřky na jižní Moravě zničily podle policie stovky domů, auta i zeleň, škody na majetku jsou obrovské. V obcích zasahují stovky policistů i hasičů.

Aktualizujeme:

Pražští hasiči na twitteru uvedli, že zastavili hledání osob na jihu Moravy. Už není potřeba, všechny domy byly prohlédnuté, hasiči nikoho nenašli. „Naše činnost se teď soustředí na likvidační práce, tedy odstraňování spadlých stromů a poškozených elektrických sloupů,“ napsali s tím, že spolupracují s kolegy z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požádalo řidiče, aby se vyhnuli D2. Dálnice je na 50. kilometru u Břeclavi stále uzavřena kvůli spadlým drátům elektrického vedení, vytvořily se kolony. ŘSD to uvedlo na svém twitteru. Dopravní zácpa je i v Břeclavi, průjezd městem trvá desítky minut.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku po čtvrteční ničivé bouři 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to v pátek uvedla na twitteru.

„Do půlnoci jsme ošetřili a odtransportovali do zdravotnických zařízení na pět desítek pacientů. Těch zraněných samozřejmě bude mnohem více, protože posádky jsou stále v terénu, stále pečují o pacienty. Chystají se transporty do zdravotnických zařízení a k některým zraněným jsme se zatím vůbec nedostali,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková pro server iROZHLAS.cz.

Mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Botová v pátek ráno v České televizi řekla, že si bouře vyžádala zatím tři životy. „Nakonec jsme ošetřili a transportovali k další péči celkem 63 pacientů. Deset jich bylo těžce zraněných, sedm středně těžce a 45 lehce. Tři pacienty se nám nepodařilo zachránit, utrpěli smrtelná poranění,“ uvedla Bothová.

Hlášené jsou zatím tři oběti na životech. „Tři pacienty se nám nepodařilo zachránit, utrpěli smrtelná poranění,“ potvrdila Bothová.

Bouřka poničila domy, auta i zeleň. Záchranáři vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně. Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. 

Pomoc zasaženým tornádem

Finanční pomoc můžete zaslat na Diecézní charitu Brno na číslo účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002.

Možné je také zaslat dárcovskou DMS na číslo 87 777 ve tvaru DCHB 30, 60 nebo 90.

Do pomoci se zapojil i Červený kříž. Příspěvky zasílejte na číslo účtu 333999/2700 s variabilním symbolem 2101.

Sbírku vyhlásily Nadace Via nebo platforma znesnáze21, více informacích najdete na jejich webových stránkách.

V noci na pátek dojel do postižených obcí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Je to pohled jak z apokalypsy,” řekl ve vysílání České televize. 

Dodal, že obyvatelé obcí si zaslouží veškerou dostupnou pomoc. „V první fázi musí fungovat složky IZS. Je tady těžká technika. V některých obcích fungují USAR týmy, které prohledávají trosky a zjišťují, jestli pod nimi někdo není. Jakmile skončí prvotní záchranné práce, tak bude potřeba rekonstrukce. To je evidentně o velkých penězích, takže s ministryní financí a starosty řešíme, jak pomoci i finančně,“ uvedl. Je podle něj evidentní, že některé domy se budou muset zbourat a že opravy budou trvat měsíce nebo i roky.

Česko podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) právě vypisuje několik dotačních programů na opravy měst a také pro pomoc jednotlivcům. „Lidé mohou žádat o jednorázovou pomoc od Úřadu práce, při mimořádných událostech je to až 58 tisíc,” řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Začne se to okamžitě vyplácet, ve státním rozpočtu na to samozřejmě peníze jsou,” dodala.

Všichni čeští hejtmani večer projevili součinnost a připravenost okamžitě pomoci občanům Jihomoravský kraj. Středočeská hejtmanka Petra Pecková za hnutí STAN taky uvedla, že budou v pondělí na zastupitelstvu navrhovat, aby Středočeský kraj věnoval 1 milion korun nejpostiženějším obcím.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio