Modernizace Vysočina Areny. Dnes o ni rozhodne zastupitelstvo v Novém Městě na Moravě

21. červen 2021 07:00

Zastupitelé v Novém Městě na Moravě budou dnes rozhodovat o dostavbě Vysočina Areny. O modernizaci areálu usiluje tamní sportovní klub.

Za tři roky má Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě hostit mistrovství světa v biatlonu. O tom, v jakém prostředí to bude, se rozhodne už dneska. Tamní Sportovní klub totiž potřebuje souhlas novoměstského zastupitelstva.

V areálu, který hostí světové soutěže v biatlonu, běžeckém lyžování a na horských kolech, chce postavit například novou tribunu, krytou střelnici nebo ubytování pro sportovní týmy.

Proti modernizaci se ale vyslovila část obyvatel města, kteří sepsali petici. Podepsalo ji přes 1300 lidí.

Chceme ji dostavět…

„Chceme tu arenu dostavět, tak aby odpovídala 30. letům 21. století,“ vysvětluje šéf sportovního klubu a českého biatlonu Jiří Hamza. Podle něj mezinárodní unie preferuje co nejvíce pevných staveb, aby nemusely kamiony před každou akcí převážet montované tribuny a další materiál.

„Je to úplně jinak, než to bývalo kdysi před 20 lety, chceme ten areál dobudovat tak, aby byl schopen pořádat ty největší světové akce.“

Petice

Ale právě výstavba nových budov vedla skupinu lidí, mezi kterými je například horolezec Radek Jaroš, k sepsání petice. Stavby považují za naddimenzované a tvrdí, že budou sloužit jen několik týdnů v roce.

„Já mám hlavně dojem, že jsou nedostatečně odůvodněné v tom, že byly nějaké trendy a dnes jsou trendy jiné. Zajímalo by mě, kdo určuje ty trendy a kdo zaručí, že za dalších 10 let nebudou zase jiné trendy a co se potom bude dít s tím areálem,“ řekl Českému rozhlasu jeden z organizátorů petice Marek Salaquarda.

Signatáři mají také obavy, že se areál ještě víc uzavře běžné sportující veřejnosti, která už teď do něj má omezený přístup.

Memorandum

Vedení novoměstské radnice sepsalo se zástupci Sportovního klubu memorandum, které by tuto výtku mělo řešit. „V tom memorandu je napsáno, že by se měl vhodně umístit tréninkový okruh, na kterém by se používal technický sníh a tento okruh by měl být nezávislý na tratích světového poháru,“ řekl místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Sportovní klub potřebuje souhlas radnice s dobudováním, protože velká část areálu stojí na městských pozemcích. Přesná cena modernizace zatím není známá, Jiří Hamza mluví o 300 milionech korun. Velkou část chce získat ze státního rozpočtu.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související