Moderní digitální foťáky umí vysoce kvalitní fotky, optiku zrcadlovky ale nikdy nedoženou

6. září 2016
Dobré odpoledne

Pozvání do poradny Regionu přijal fotograf novinář a prezident Horáckého fotoklubu Jihlava Lubomír Maštera a probrali jsme základní fotografické zásady, jak si vyfotit pěknou fotku.

Základem každé fotky je kompozice. Je to především umístění foceného objektu na fotografii a vytváří celkový dojem obrazu. „Klademe důraz na určité poskládání prvků, které v tom obraze jsou obsaženy. Například jestliže je ve fotografii cesta a nějaký horizont, tak se v naprosté většině případů nesnažíme dělat kompozici tak, aby ta cesta splývala s horizontem. To znamená, že cesta by měla být úhlopříčně na fotografii a horizont by měl být ve dvou třetinách výšky toho obrazu,“ vysvětluje Maštera.

I s průměrným digitálem si můžete vyhrát

Dnešní digitální fotoaparáty jsou už natolik vyspělé, že za optimálních světelných podmínek dokážou vytvořit velmi kvalitní fotky. „Zásady jsou takové, že k dobré fotografii potřebujete mít dostatek světla. Pokud budu fotit běžné světelné podmínky ve dne, tak digitální kompaktní aparát nedělá žádný problém,“ říká host.

Zrcadlovku využijete ve špatném světle nebo při focení struktur

„Máte nafotit reportáž z večerního dění na náměstí. Tady si už s průměrným digitálem nevystačíte a potřebujete špičkový profesionální přístroj,“ říká Maštera. Stejné je to v situacích, kdy chcete fotit detaily nebo struktury materiálů. I tady už budete potřebovat zrcadlovku.

Optiku u zrcadlovky nenaženete žádným digitálem

„Zrcadlovka obecně umožňuje výměnu objektivu. Digitál je technicky velmi sofistikovaný přístroj, ale bohužel stránka světelnosti objektivu nedosahuje kvalit zrcadlovek,“ popisuje host. Pokud budete fotit sportovní výkony, v uzavřených a tmavých prostorách nebo za špatných světelných podmínek, tak s obyčejným digitálním aparátem dobrou fotku neuděláte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.