Moc tu nehoří, tak zatím hasíme jen žízeň, říkají hasiči z Rozsochatce

4. prosinec 2015

Obec Rozsochatec leží asi deset kilometrů od Havlíčkova Brodu a tamní hasiči jsou velmi aktivní. „Naštěstí tady moc nehoří, tak hasíme akorát žízeň,“ směje se Jakub Dobrovolný, starosta SDH Rozsochatec, který je pyšný především na mladé hasiče a hasičky, kteří jsou úspěšní v soutěžích a hodně pracují pro obec.

Hasičům z Rozsochatci je rovných 110 let. Výročí oslavili velkou soutěží.

„Snažíme se hlavně ve sportu, ale zásahovou techniku máme, myslím, že docela dobrou,“ pokračuje starosta Jakub. Dobrovolný. „Nejvíc trénují mladí hasiči, schází se dvakrát měsíčně i v zimě, připravují se na branné závody i na soutěže.“

I mladí hasiči pomáhají

Hasičská mládež z Rozsochatce nejezdí jen po závodech, také pomáhají v obci, říká jejich vedoucí Eva Jelenová: „Pomáhají při kulturních akcích v obci, vyrábějí dárky pro ženy k MDŽ. Na Čarodějnice - to je hasičská akce - připravují soutěže pro děti. Pomáhají také při organizaci dětské dne, adventního posezení, pořádají hasičskou diskotéku.“

Hasiči z Rozsochatce

Kroužek mladých hasičů v Rozsochatci založil už v roce 1971 pan Václav Doležal. „Mnozí členové tady mají už svoje děti a dokonce vnoučata. A tři chlapci z Rozsochatce se pak stali profesionálními hasiči,“ dodává Eva Jelenová.

Trénujeme a to nás baví, říkají děti

O zájem dětí nemají v Rozsochatci nouzi. Mezi nejmladšími jsou i Kuba a Daneček. „Mě to moc baví, běháme branný závod. Já běhám s proudnicí,“ chlubí se Daneček. „Já jsem si řekl, že budu chodit na hasiče. Jednu dobu jsem se koukal a bavilo mě to,“ přidává Kuba.

Je tam skoro celá škola

Také děti ve škole v Rozsochatci mají společné téma, téměř všechny jsou totiž u hasičů. „Já dělám koš, hodím savice do kádě a naberu vodu,“ vysvětluje malá Terezka, která také díky hasičskému kroužku ví, čím se jaký požár hasí. „Elektřina se hasí sněhem a třeba papír vodou,“ odpověděly rozsochatecké děti na otázky rozhlasové reportérky.

Dobrovolné hasiče z Rozsochatce můžete až do pátku 11. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ROZSOCHATEC na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hasičky, ženy
Nejmladší hasiči z Rozsochatce
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.