Mnohé obce prodělávají na těžbě kůrovcového dřeva. Ale najdou se i výjimky

2. srpen 2019 06:00

Kůrovcová kalamita působí ekonomické potíže mnoha obcím. Za nucené kácení ve svých lesích platí těžařským firmám miliony korun, dřevo pak ale nemohou prodat.

Minulý rok označovali lesníci situaci za kalamitní. Letos ale množství vytěžené hmoty překračuje i ty nejčernější scénáře.

Lukavec na Pelhřimovsku

Kupříkladu v Lukavci na Pelhřimovsku letos porazí minimálně třikrát víc stromů než loni. „To ještě nevím, jestli to je konečné číslo. Kůrovec je všude a může se objevit i na druhém konci katastru,“ řekl starosta František Pinkas (KDU-ČSL).

Přesto je situace v Lukavci lepší než jinde. Pomáhají i dobrovolníci z řad místních spolků. A obec nemá problémy s odbytem. „Je zde velký dřevozpracující podnik, s tím problém nemáme a zpeněžení je dobré.“

Jiřice u Humpolce

Jinde je situace o poznání horší. Obce musí objednávat drahou techniku, aby vytěžila napadené stromy. „Ceny jsou velice nízké, po dlouhých letech jsme se letos dostali do červených čísel. Náklady na těžbu jsou vyšší, než za kolik se dřevo prodává,“ dodal starosta Miroslav Jirků.

Ještě nedávno Jiřice dostávaly za kubík smrkového dřeva i přes dva tisíce korun. Teď je to mezi třemi a sedmi stovkami. „V současné chvíli máme v lese kolem šesti set kubíků, které čekají na odvoz.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související