Mladý lékař z Polné bojuje s nádorem mozku. Na experimentální léčbu se mu složili dárci za dva dny

22. duben 2024 09:33

Práci v ordinaci v Polné střídal mladý praktický lékař Alexandr Nosek s tréninkem se psem. Před devětatřicátými narozeninami se kvalifikoval na světový šampionát v bikejöringu - tedy jízdě na kole se psem. Jenže plány mu přeházel závažný zhoubný nádor na mozku.

Z lékaře se stal pacient před koncem loňského roku. „7. listopadu jsme tady se sestřičkou seděli, a já měl potíže, kvůli kterým jsem navštívil kolegyni, tady na patře,“ vzpomíná na osudný den Alexandr Nosek.

Magnetická rezonance ukázala tumor. Po operaci nastoupil na radioterapii a dva cykly chemoterapie. Jenže při kontrole se dozvěděl, že má nádor nejhoršího stupně. To mu zavřelo šance dostat se do klinických studií.

Sbírku pro Alexandra Noska založila jeho sestra, potřebná částka se vybrala během dvou dnů

Naději vložil mladý lékař do nákladné experimentální imunoterapeutické léčby. „To se na základě tumoru zpracuje vakcína, která je potom aplikována dá se říct na míru pacientovi. Přibližně pět procent lidí s touto diagnózou se dožije pěti let. S tou imunoterapií se ta šance několikanásobně zvýší. Nebude to třeba padesát procent, ale bude to třeba patnáct, dvacet procent, ale je to prostě už velkej rozdíl,“ vysvětluje.

Potřebných dva a půl milionu korun na léčbu mezi sebou vybrali jeho pacienti z Polné, blízcí i neznámí lidé během dvou dnů.

autor: Daniel Zach
Spustit audio