Mladé Bříště na Pelhřimovsku oslaví už za dva roky 800 let

28. červen 2024

Český rozhlas Vysočina bude celé léto jezdit za vámi. Naší první zastávkou byly Mladé Bříště!

Tradují se tři pověsti, jak název Mladé Bříště vznikl. „Tady kousek máme řeku, takže brodiště. Nebo že tu roste vřes, tak vřesoviště. Případně, že tu byly mladé břízy – břiště, břízy. Takové výklady máme,“ říká Jiří Koubek, náčelník spolku Čtveráci. V historii se název často měnil. „Ještě za první republiky tady máme Stará a Mladá Bříšť,“ doplňuje Rudolf Jagla, organizátor, režisér a scénárista Staročeské pouti pořádané v Mladých Bříštích.

V Mladých Bříštích si Joža Kolář povídal s Jiřím Koubkem a Rudolfem Jaglem ze spolku Čtveráci

V minulosti obce patřily k sobě. „K rozlišení na Staré a Mladé Bříště došlo až v roce 1437 listinou císaře Zikmunda Lucemburského,“ pokračuje Rudolf Jagla.

První zmínka o Bříštích je z roku 1226. Za dva roky tak obce oslaví 800 let. „Náš spolek chystá velké oslavy,“ slibuje Jiří Koubek.

Během naší návštěvy se můžete zúčastnit soutěže o Letní kuchařskou párty s Jardou Hypochondrem! Na každém výjezdu dostane místní zástupce možnost složit na čas z 25 kostek logo Českého rozhlasu. Obec s nejlepším časem vyhraje Letní kuchařskou párty s naším oblíbeným kuchařem Jardou Hypochondrem! Tato jedinečná soutěž je skvělou příležitostí, jak se ještě více zviditelnit a užít si spoustu zábavy.

V Mladých Bříštích kostky s naším logem složili za 2:52,50 minuty.

Chcete, abychom přijeli i k vám? Pochlubte se, jak se u vás hezky a jak to u vás žije. Přihlaste se a pozvěte nás k sobě!

autoři: Joža Kolář , hoch
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.