Místo zvonění zařve třeba hyena. Základní škola ve Ždírci se proměnila v Afriku

12. prosinec 2016
Zprávy z

Základní škola ve Ždírci nad Doubravou vyměnila klasický školní zvonek za hlasité výkřiky afrických zvířat. Na konci hodiny je v každé třídě hrobové ticho, děti totiž ony zvuky poznávají. Netradiční signál začátku a konce hodiny potrvá ve škole až do Vánoc.

„Dneska tam píšu slona. Já si taky myslím, že je to slon,“ reagují na netradiční zvonění šesťáci Tereza a Daniel. Africké zvíře už hádají přes týden. Ozvala se antilopa, nosorožec, puma. „Na webu máme anketu, kde si zahlasuju, co jsem dnes slyšela.“

Ticho na konci hodiny

Zvířecí zvuky školáky tak zaujaly, že je nechtějí propásnout ani jeden den. „Začne zvonit a my říkáme, ať jsou ticho, že to chceme slyšet. Když bychom nebyli ve škole, bude mi líto, že to neslyším, že nemohu hlasovat,“ dodává Daniel.

Zvířata budou ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku ohlašovat konec vyučování ještě tento týden. Pak na ně naváže další africký program. „Děti budou namíchané z různých tříd. Každé té skupině přidělíme jeden africký stát. I s učiteli mají přijít oblečeni co nejvíce africky. Každá skupinka by se měla odlišovat,“ říká učitelka Marcela Vomelová.

Společná africká píseň

Žáci na závěr afrického programu nacvičí společnou píseň. „Znějí tam různé africké rytmy. Děti budou mít vyrobené nástroje, v nádobě bude rýže na hrkání, mohou si nacvičit nějaký taneček,“ doplňuje další kantorka Renata Jarošová.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio