Místo uprchlíků jsou v jaroměřickém hotelu Opera už turisté. Jedna maminka s dětmi ale zůstala

25. červen 2022 06:00

Museli hledat ubytování pro dvě desítky běženců. Tolika jim v prvních týdnech války nabídl střechu nad hlavou hotel Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou. 

V prvních týdnech války nabídlo ukrajinským uprchlíkům nezištně ubytování také mnoho českých hotelů a penzionů. Teď jim ale začala turistická sezóna a je třeba uvolnit místo pro hosty. 

Například v hotelu Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou našly dočasný azyl na dvě desítky běženců. V současnosti tam už bydlí jen jedna maminka s dětmi.

Paní Maria

Paní Maria odešla z Ukrajiny hned na začátku války. Tři dny jí trvalo než se se svými třemi syna dostala na hranice, dvě noci pak přespali v Polsku. Následovala cesta do Jaroměřic nad Rokytnou, kde našli ubytování v hotelu Opera. 

Maria pomáhá v hotelu s úklidem a snaží si najít vlastní ubytování. Ostatní uprchlíci ale už dočasné útočiště opustili, a to také kvůli začínající turistické sezoně. „Už od začátku jsme říkali, že to je krátkodobý pobyt, že dlouhodobě kvůli turistické sezoně nemůžeme poskytnout dlouhodobé ubytování. Proto tady zůstala jen jedna maminka s dětmi. Ten jeden pokoj se dá obětovat, to nic není,“ řekla provozní manažerka hotelu Tereza Kuruc.

Ubytování pro uprchlíky

Jak dále řekla Tereza Kuruc, sehnat ubytování mimo hotel byla ve zkratce pomoc všech. „Nejen od spolků, od lidí, chtěla bych vyzdvihnout práci lidí, co je sem dovezli. Byly to maminky z Charkova, starší pán, který byl úžasný. Sice s námi ze začátku komunikovat nechtěl, ale představte si, že v sedmdesáti letech přijedete do nové země, on neuměl jazyk. A ubytování v hotelu je fajn, ale chybí ten komfort, vlastní kuchyň apod., co jim nejsme schopni nabídnout.“

Přesto, že turistická sezona už začala a kapacita hotelu je téměř naplněná, rozhodli se jeho majitelé uvolnit ještě jeden pokoj. Za krátko by se tam měla nastěhovat další ukrajinská maminka s dětmi.

Spustit audio

Související