Michalův statek v Pohledi u Světlé chystá na víkend tradiční vánoce

21. prosinec 2019 05:00

Selské muzeum Michalův statek v obci Pohleď na Havlíčkobrodsku připravuje na víkend Staročeské Vánoce.

Jak vypadaly svátky na statku v době před zrušením roboty, ukazuje pravidelně už pošestnácté. Od loňska má nad akcí patronát Spolek pro tradiční Vánoce. Statek, jeho výzdobu i doprovodný kulturní program si obvykle přijde prohlédnout několik stovek lidí, řekl starosta Jindřich Holub.

Tradiční večeře

Světnice bude přichystaná na štědrovečerní večeři. V sobotu 21. prosince několikrát vystoupí folklorní soubor Škubánek s pásmem koled, v neděli 22. prosince uvidí návštěvníci pečení chleba. Za ohradou budou české červinky, dobytek, který se v minulosti v Čechách běžně choval. „Ve vejminku a na špejchárku pak budou ukázky nějakých řemesel. Pořád to držíme jako nekomerční Vánoce bez trhů a stánků. Chceme, aby lidé zažili atmosféru Vánoc před dvěma sty lety na vsi,“ řekl Holub.

Opravy statku

Autentický z doby 17. až 19. století se snaží být celý statek. Klasickými postupy je také opravován. „Kdyby se mohli probudit jeho původní obyvatelé, nechceme, aby je něco překvapilo,“ řekl Holub. A ve stejném duchu se připravuje i oprava chléva, který zůstal stát i v době, kdy statek užívalo jednotné zemědělské družstvo. Potřebuje ale novou podlahu, střechu nebo povalový strop. Závazné stanovisko památkářů už statek má. Náklady zatím starosta odhadl na několik stovek tisíc korun. Čeká, že by mu mohly pomoci regionální dotace. Zatím na opravu našetřil asi 70.000 korun.

Rod Michalů

Rod Michalů vlastnil statek od roku 1591. V roce 2000 ho koupila obec Pohleď a o čtyři roky později opravený soubor staveb zpřístupnila veřejnosti. Nabízí návštěvníkům návrat do života selského lidu na haberském panství v období po konci třicetileté války do zrušení poddanství v českých zemích v roce 1848. V květnu 2014 byl statek prohlášen za národní kulturní památku.

Statek nabízí od dubna do října pravidelné prohlídky s výkladem. Letos přišlo podle starosty asi 2000 lidí.

Se Spolkem pro tradiční Vánoce, který se snaží do veřejného prostoru znovu dostat podobu Ježíška odvozenou od Pražského Jezulátka, spolupracuje obec na vánočním programu podruhé. „Je to takový boj proti Santa Klausovi,“ řekl Holub.

zdroj: ČTK
Spustit audio