Města na Vysočině nakupují energie na příští rok, po zkušenostech se spotovým trhem dávají přednost aukcím

9. srpen 2023 06:30

Pelhřimov už má ze tří čtvrtin nakoupené energie na příští rok, hejtmanství pak dokonce ze sta. Města na Vysočině se snaží po roce na spotovém trhu opustit režim okamžitě nakupovaných energií. Pro příští rok chtějí už všechna okresní centra zajistit dodávky a právě v těchto dnech připravují aukce.

Například Kraj Vysočina má na rozdíl od největších měst už energie na příští rok zajištěné smlouvami. Letos platil za megawatthodinu elektřiny necelé 4 tisíce korun bez daně, příští rok to bude přibližně o 20% méně.

Ceny plynu ale tolik neklesají, takže za ten si naopak mírně připlatí.

Jediným okresním městem na Vysočině, které mělo letos pevnou smlouvu na dodávky energií, byl Pelhřimov. Dodavatele sehnal pro úřad a příspěvkové organizace. Je ale z okresních měst to nejmenší, takže objem poptávaných dodávek energií nebyl takový.

Zatím je Pelhřimov nejdál i v zajištění energií na příští rok. Teď má pokryto asi 75 % a starosta, občanský demokrat Ladislav Med potvrdil, že meziročně to vypadá na úsporu asi o polovinu. Třebíč, Havlíčkův Brod a Žďár dodavatele nenašly, teď chystají aukce na nákup.

Může se stát, že zůstanou bez dodavatele a co by to znamenalo? Poslechněte si v přiloženém audiu.

autor: Daniel Zach
Spustit audio