Menší obce mají problém sehnat dostatek lidí do komisí k evropským volbám

2. květen 2019 05:00

Úřady v některých menších sídlech nemůžou sehnat dost dobrovolníků do volebních komisí. Strany je delegují spíš tam, kde očekávají širší voličskou základnu.

„Abych zažil ty evropské volby, jak to bude vypadat. Ale hlavně, že jsem mezi lidmi. Chodím pravidelně, vždycky se chci zúčastnit toho dění. Vzala jsem i vnučku, něco si vydělá.“ V jihlavském domě kultury proběhlo setkání členů okrskových komisí. V sále, kde bylo asi 500 lidí, převládali senioři.

Podle tajemníka jihlavského magistrátu Evžena Zámka se jedná více méně o pravidlo. „Převládají lidi starší, objevují se ale i studenti, zvládáme to dobře, na rozdíl od jiných měst.“

Menší města a obce

Jihlava nemá s obsazením komisí problém, jiná situace je ale v menších obcích. Třeba v Okříškách na Třebíčsku shánějí lidi ještě na poslední chvíli. „Všechny strany, které kandidují, mají možnost nominovat své zástupce, což bohužel zdaleka všichni nedělají. Chybí nám asi pět lidí,“ řekl starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Politické strany se podle Ryšavého zajímají jen o velká města. „Pokud se to nepovede, budeme tak muset dát někoho z úřadu. Úplně se mi to ale nelíbí.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio