Matraci z přírodního materiálu nebo umělou? Lepší je umělá, radí host poradny

13. leden 2017
Dobré odpoledne

Zdravý spánek se neobejde bez kvalitní matrace. Podle čeho ale poznáte ty kvalitní a která je nejlepší pro vás? S výběrem pomohla Ivana Gregorová v poradně Regionu. „V dnešní době je dobré preferovat umělé materiály. Já mám sice ráda přírodní věci, ale co se týče matrací, tak umělé materiály převyšují mnohonásobně ty přírodní. Protože když byste si dal do matrace klasickou bavlnu, která drží vlhkost, tak v ní budete mít roztoče a plísně,“ radí Ivana Gregorová.

Na Vysočinu se hodí pěnové matrace. Materiály z pěny dnes poskytují opravdu širokou škálu výběru. Lépe se z nich proto vybírá v případě, že máte nějaké zdravotní problémy. Navíc je v našem kraji oceníte více i proto, že lépe odolávají průvanu a chladu, než například pružinové matrace. I přesto se stále pružinové matrace vyrábí, jsou mnohem kvalitnější a pohodlnější, než jak je známe z dřívějška. Ovšem hodí se spíše do teplejších podmínek.

Matrace musí srovnat páteř do roviny

„Představte si, že když stojíte rovně, tak když si lehnete, tak musíte mít páteř v této křivce opět rovně. Když si lehnete na bok, nesmí vám zajíždět zadek, nesmí vám vystřelovat rameno nahoru. Páteř musí být v optimální křivce, to znamená v rovině,“ říká host. Dále se na matraci musíte cítit příjemně. Nesmí na vás být pocitově příliš tvrdá nebo měkká.

Mezi materiály jsou velké rozdíly

„Dneska jsou materiály, které jsou proležené do roka, do pěti let a které vám vydrží nad 10 let,“ upozorňuje Ivana Gregorová. Kvalitu udává hlavně hustota materiálu. Jako laik to sice těžko poznáme, ale zjednodušeně je možné matraci zvednout a potěžkat. Čím je kvalitnější, tím je těžší.

Spustit audio