Máte propadlý řidičský průkaz? V nouzovém stavu ho měnit nemusíte

16. listopad 2020 11:14

Desítkám tisíc řidičů po celé České republice skončí za pár týdnů platnost řidičského průkazu. Vysočina patří mezi kraje, kde je počet řidičských průkazů k výměně nejnižší.

Vyrazit autem na silnici je vcelku prosté. Stačí nasednout, připoutat se, nastartovat a samozřejmě si nezapomenout řidičský průkaz. Co když ale platnost řidičského průkazu končí?

„Ministerstvo dopravy a vnitra se dohodlo na toleranci propadlých řidičských průkazů v rámci České republiky. Lidé s propadlým řidičským průkazem tak mohou řídit dál, na průkaz se nehledí jako na neplatný a nehrozí žádné pokuty. Doporučujeme, aby řidiči této možnosti využili a předešlo se tak vzniku front na úřadech,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Lukašík.

Třebíč

Třeba v Třebíči ale lidé na úřad chodí dál, a ten prý situaci zvládá. „Lidé si v nouzovém stavu řidičáky vyměňovat chodí, úřad tyto žádosti zatím stíhá vyřizovat. Doporučujeme využívat náš objednávkový systém, protože máme jako všechny úřady omezené hodiny,“ říká mluvčí Třebíče Irini Martakidisová o možnosti výměny řidičského průkazu během nouzového stavu.

Současně ale dodává, že do konce roku na Třebíčsku zbývá vyměnit ještě tisíce propadajících řidičáků. „Do konce roku musí vyměnit řidičské průkazy asi 4000 tisíce řidičů na Třebíčsku.“

Žďársko

Podobná je situace také na Žďársku, jak potvrzuje mluvčí města Žďár nad Sázavou Matěj Papáček: „Do konce roku nám zbývá vyměnit asi 2000 tisíce řidičských průkazů. Zájem o jejich výměnu poklesl jenom mírně, převážně teď chodí lidé, kteří promeškali výměnu před prvním nouzovým stavem a v průběhu září.“

Celkově si na Vysočině musí vyměnit do konce roku řidičský průkaz asi 15 tisíc lidí. O výměnu je pak možné žádat zdarma, na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností, a to i tři měsíce před skončením platnosti dokladu.

O možné platnosti propadlých řidičských průkazů i po novém roce zatím státy Evropské unie jednají.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související