Lyžování u nás a na Slovensku: Dítě do šestnácti let musí mít v Tatrách na hlavě helmu!

23. únor 2016
Dobré odpoledne

Letošní zimní sezóna nepatří k nejvydařenějším. Pokud si chceme užít zasněžené svahy a lyžování u nás a na Slovensku, je dobré si vybrat středisko, které má vyšší nadmořskou výšku. V Čechách jsou to Krkonoše, Jeseníky, Šumava. Na Slovensku pro nás známé Tatry, kam nás pozvala Kamila Marvalová z cestovní kanceláře Tipa Tour.

V Krkonoších jsou sjezdovky upravené pro všechny věkové kategorie. Své si tam najdou jak náročnější klienti, tak i rodiny s dětmi. Najdete zde řadu dětských areálů, atrakcí, řadu doplňkových aktivit. „Pec pod Sněžkou je propojená s Černou horou, můžete si tam tedy zalyžovat až v pěti střediscích. Když se přesuneme třeba na Šumavu, nejvíce vyhledávaný je skiareál Lipno. Je zde také řada doplňkových aktivit s atrakcemi a zábavnými parky. Alternativní vyžití v aquaparcích, naleznete tam i stezky v korunách stromů, které fungují celoročně,“ zmiňuje Kamila Marvalová.

Slovenské Tatry

Slovenské Tatry jsou pro lyžaře velmi oblíbené. Také nabízejí větší garanci lyžování než střediska u nás. Hodně vyhledávané jsou hlavně Nízké Tatry. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je například areál Jasná. „Nabízí sníh až pět měsíců v roce,“ dodává Kamila. Dále je hodně vyhledávané i Štrbské pleso a Smokovec. Pro náročnější je vhodná Tatranská Lomnice, která nabízí až 5 km dlouhou sjezdovku. „V rámci jednoho skipasu teď navíc lze lyžovat jak v Nízkých tak Vysokých Tatrách, stačí se podívat na internet, kde zakoupíme skipas i s určitým zvýhodněním. Nebo přímo na místě ve střediscích,“ povídá Kamila Marvalová.

Pojištění a výbava do Tater

Pokud jedeme do zahraničí, je dobré se nechat dobře pojistit. „A když už se pojišťujeme, je dobré se zeptat, jestli to zahrnuje i pojištění pro případ sportu. To je důležité, když jedeme lyžovat. Připojistila bych i zásah horské služby, pokud se pustíte na náročnější trasy,“ radí Kamila.

Na Slovensku navíc platí povinnost mít na hlavě při lyžování helmu a to do šestnácti let věku. A nezapomeňte, že dítě musí mít vlastní cestovní doklad. Dítě napsané jen ve vašem občanském průkazu nestačí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.