Lokše s kachními játry. Vyzkoušejte recept Šárky Koprdové, který ocení celá rodina
Pečené lokše můžete připravovat naslano i nasladko, Šárka Koprdová z Jinců u Příbrami prozradila recept na slanou verzi. Bramborové placky naplnila kachními játry na cibulce a hořčici. A výsledek byl tak dobrý, že skoro nic nezůstalo pro jejího manžela po návratu z práce.
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1-2 lžičky soli
- trochu sádla na smažení
- 500 g kachních jater
- 2–3 cibule
- špetka pepře
- špetka majoránky
- špetka soli
- 2 lžičky plnotučné hořčice
Postup
Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
K bramborám přisypeme hladkou mouku, přidáme 2 lžičky soli a vypracujeme pevné vláčné těsto. Z něj uválíme váleček jako na bramborový knedlík. Pak z něj odkrájíme malé špalíčky, ze kterých vyválíme tenké, opravdu tenké, placičky velikosti pánve, ve které je budeme smažit (péct).
Pánev pořádně rozpálíme, jako když se pečou palačinky. Vytřeme sádlem a pak na ni vložíme uválenou placku (lokši). Pečeme do té doby, než se začnou vespodu placky dělat tmavší puchýřky, následně otočíme a pečeme z druhé strany.
Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme cibuli na drobné kostičky a orestujeme ji na sádle, přidáme na malé kousky nakrájená kachní játra a orestujeme. To už jde celkem rychle. Ke konci dochutíme, pepřem, majoránkou, solí a 2 lžícemi plnotučné hořčice.
Pokud by byla játra sušší, můžeme si ve sklenici rozmíchat 1 lžíci hořčice s 1 lžící vody, a tím zalít játra a promíchat.
Hotové lokše plníme připravenou směsí z kachních jater, stačí jen jednoduše přehnout. Můžeme podávat s čalamádou nebo jen tak.
Šárka Koprdová
Recept získala na Slovensku, kam často jezdí k příbuzným manžela. Před příjezdem týmu Pochoutkového roku si dokonce trénovala pečení nanečisto, aby vychytala přesné množství surovin. Přivítala nás s mísou chlebíčků a polévkou. Tradiční lokše jsme zároveň připravovali pro jejího muže, kterému kvůli natáčení náležitě vyhládlo.