Lokše jsou populární ve sladké i slané variantě

Lokše jsou bramborové placky oblíbené hlavně na Slovensku a na jižní Moravě. Taky se jim říká krajově laty, přesňáky, šumpále nebo patenty. Tyhle placky se velmi často podávají i jako příloha k podzimním tučným pokrmům.

Vyrábí se z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto, které se rozválí na co nejtenčí placky. Ty se následně pečou na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná verze se sádlem, případně se lokše plní kysaným zelím nebo mletým masem. Moravané tradičně připravují sladkou variantu s povidly, mákem a cukrem.

Víte, jak se lokše pečou?

a) na rozpáleném oleji – SMS ve tvaru POCHOUTKY A

b) na sucho – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.

Vítěz získá zapékací mísu na lasagne, univerzální nůž od Zepteru a také balíček plný orientálního koření od Kotanyi v hodnotě 500 korun.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 10. listopadu 2015!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.