Lobelky a muškáty usýchají; vyřezáváme si nádobí

9. srpen 2014

Občas se stane, že muškáty nebo letničky lobelky usýchají, nerostou, nekvetou, jakoby se jim ani na ten svět přes pečlivou starostlivost jejich majitele nechtělo. Čím to může být? O radu jsme požádali zahradnici Jarmilou Kornerovou z Ostravy-Koblova.

Pokud vám nekvetou muškáty, zkontrolujte kořenový systém, dále truhlík, ve kterém je máte – ověřte si, jestli kořeny nehnijí ve vodě a jestli voda má kudy odtékat. Důležité je také, jestli rostlina vůbec ten den vodu potřebuje.


Vyřezáváme si nádobí

Pokud se chcete pustit do vyřezávání třeba lžiček nebo naběraček do kuchyně, určitě by vás mohlo zajímat, jak se to dělá. Ptali jsme se řezbáře Štefana Kanaloše. Když vyřezává, tak má lžíci nebo vařečku opřenou o hrudník a řeže nožem proti sobě, což je velmi nebezpečné. Řezbář ale pro klid své duše používá jednoduchou fintu, kterou nám prozradil.

0:00
/
0:00
autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.