Lipnice nad Sázavou má tvrdě doplatit na chyby minulého vedení

31. říjen 2012
Zprávy z

Obec má zaplatit finančnímu úřadu 11,4 milionu korun. Polovinu částky tvoří nesprávně čerpaná dotace, druhá čast je sankce.

Peníze mají lipničtí vracet za poslední etapu oprav náměstí. Problémy vznikly v obci ještě za minulého vedení. Bývalý starosta Lipnice Ladislav Horký, který seděl v čele od roku 2002 do roku 2010, je v současnosti obžalovaný ze zpronevěry a úvěrového podvodu. Podle obžaloby zařazoval do účetnictví fiktivní doklady nebo faktury za práce, které nebyly nikdy provedeny. Před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě stanul nedávno, 18. října. Soudkyně odložila další líčení na neurčito.
Na stole obecního úřadu teď leží platební příkaz od finančního úřadu. "Zažádali jsme o posečkání platby a prominutí sankce. Teď budeme čekat jak obě žádosti posoudí finanční úřad," říká místostarosta Marek Hanzlík. "Máme zhruba desetilmilionový roční rozpočet, zaplacení tak obrovské částky by nás mohlo dostat do velkých problémů," dodává.

Obecní úřad v Lipnici nad Sázavou

Podobně jako Lipnice nad Sázavou, ve které žije zhruba 670 obyvatel, se s dluhy dlouhá léta potýkal také Pohled na Havlíčkobrodsku. Obec postupně vrací 25 milionů korun za nesprávně využitou dotaci při stavbě školy. Podařilo se jí uspět při prominutí penále. Už podruhé teď pohledští žádají také o odpuštění zbylé části dotace, první žádosti finanční úřad nevyhověl. Pohled z dluhů vybředává jen díky prodeji zámku a rozlehlých pozemků kolem.

Lipnické náměstí, pohled od Obecního úřadu
Spustit audio