Lidé se sníženou soběstačností mohou mít osobního asistenta

17. červen 2016
Dobré odpoledne

Pro některé nemocné nebo postižené lidi můžou být neřešitelným problémem zcela rutinní denní úkoly, jakými jsou nákup potravin, léků nebo úklid domácnosti. S těmito činnostmi můžou pomoci osobní asistenti. Pozvání do poradny přijaly koordinátorka osobní asistence Jitka Rymešová a sociální pracovnice Nikol Víceníková.

Osobní asistenci mohou využít lidé, kteří mají sníženou soběstačnost. Většinou to bývá fyzické, psychické onemocnění nebo jiný handicap. Služeb mohou využít i pacienti s demencí. Osobní asistenti pomáhají klientům od tří let věku a horní hranice je bez omezení.

Osobní asistent je i morální podporou pacienta

„My na to máme takovou krásnou větu. Osobní asistent je okem, rukou, přítelem, důvěrníkem a často i jediným člověkem, se kterým se uživatel setkává,“ říká Jitka Rymešová. Osobní asistent chodí ke klientům sám a často musí řešit i různé krizové situace.

Osobní asistence funguje nepřetržitě

„Rodina nebo sám uživatel si stanoví, od kdy do kdy potřebuje pomoc a péči. Asistent pak dochází v pravidelných intervalech. U někoho to může být jednou týdně na dvě hodiny, ale u jiného je to každý den od rána od osmi do dvou,“ říká Nikol Víceníková. Služba osobní asistence je dostupná non stop.

Osobního asistenta seženete v oblastní charitě

O služby osobního asistenta může zažádat ve vaší oblastní charitě. Buď si může klient požádat sám, ale na charitu se může obrátit i rodina. „ Za služby osobní asistence se platí. Je to hrazená služba. Většina uživatelů ji ale hradí z příspěvku na péči. Pokud příspěvek na péči nepobírá, tak se ho snažíme vyřídit,“ vysvětluje Nikol Víceníková.

Spustit audio