Lidé s novoročním předsevzetím na začátku ledna opět plní tělocvičny a fitness

9. leden 2023 11:00

Začít cvičit, zhubnout a nastartovat zdravý životní styl. To jsou jedna z nejčastějších novoročních předsevzetí a také důvody, proč se začátkem ledna pravidelně plní tělocvičny, fitnesscentra a veřejná sportoviště.

„Chodíme pravidelně, raději dopoledne, protože tu bývá míň lidí. A tak máme víc místa,“ říkají Anna s Gabrielou. U kladkostroje ve sportovním centru Bílý králík v Třebíči právě posilují zádové svaly. I když je ve sportovním centru poměrně plno, většinou jsou tu pravidelní návštěvníci.

Důvod, proč si zkušenější sportovci teď plánují svoje tréninky spíše na ranní a dopolední hodiny, je prozaický. Fitness centra začátkem ledna pravidelně zaplavují lidé nadšení ze svých novoročních předsevzetí.

„První nával vždycky přijde v lednu, a my na něj čekáme, takže je to pořádku. Například včera odpoledne bylo kardio úplně plné, takže ti, co chodí pravidelně, byli trošku naštvaní. Ale to je normální a on ten zájem zase opadne,“ shrnul svoje zkušenosti s provozem posilovny na začátku ledna její majitel Zdeněk Sedláček.

Týden po Silvestru jsou tělocvičny plné nejenom v Třebíči, ale prakticky všude.

„Lidé se po Novém roce opravdu vracejí do fitness center pravidelně ve větším počtu. Nicméně pevně věříme, že to není jenom novoroční předsevzetí, ale že to rozhodnutí trvale změnit svůj životní styl, protože právě pravidelný pohyb je nejlepší prevencí a současně i lékem na celou řadu onemocnění, a to nejen fyzických, ale také psychický,“ potvrdila prezidentka České komory fitness Jana Havrdová. Těm, co už se jednou rozhodli začít cvičit, proto doporučuje vytrvat.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související