Letošní deště významnému zdroji pitné vody u Heraltic na Třebíčsku nepomohly

9. prosinec 2020 05:50

Na vodě z lesů u Heraltic je závislých několik obcí, také se z ní vyrábí limonáda. Stromy ale zničil kůrovec a dnes je tam jen velká paseka.

Deště podzemnímu zdroji nepomohly, bylo to přesně naopak. Vodohospodáři přemýšlí, jak nepříznivou situaci zvrátit.

Všechno brouk…

U Heraltic na Třebíčsku byly ještě nedávno hluboké lesy. Dnes jsou tam rozsáhlé holiny a také velké hranice pokáceného dříví. „Tady je to hrozný, všechno brouk,“ konstatuje pan Petr, který obsluhuje lesnickou vyvážečku.

Letošní rok byl, co do srážek v porovnání s roky předchozími, příznivý, a to se projevilo i na kůrovcové kalamitě. I přesto je dřevo u Heraltic napadené prakticky všechno. „Vysočina je kalamitním regionem, situace se ale mírně zlepšuje zejména na Pelhřimovsku a v lesích u Nového Města na Moravě. 99 procent dříví, které na Vysočině těžíme, je napadené kůrovcem nebo poškozené větrem,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Zdroj vody

U Heraltic si lýkožrout obrazně řečeno vybírá i další daň. Je tam významný zdroj vody, ze které se mimo jiné vyrábí třebíčská limonáda a je na něm závislých několik obcí v okolí. Kvůli suchu začal vysychat.

To, že letos víc pršelo, mu nepomohlo, spíš naopak, dodává mluvčí Vodárenské a.s. Iva Librová: „Extrémní srážky s tou zdevastovanou půdou po kůrovcové kalamitě, kdy tam nejsou v blízkosti zdroje téměř žádné stromy, mělo velmi špatný dopad na kvalitu vody v tom zdroji.“

Podle Ivy Librové budou nejdůležitější dva kroky – zmodernizovat technologie na úpravu pitné vody a co nejrychleji území zalesnit.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související