Léto s pěnou
Každý den rozdáváme po celém kraji modrá trička Regionu a prvotřídní pivo Ježek. Poslouchejte vysílání Českého rozhlasu Region a dozvíte se, kde se právě nacházíme. Tričko dostane každý, koho potkáme a každý den jednoho vylosujeme a dovezeme mu až domů dvě bedny skvělého piva Ježek.
ČASOVÝ HARMONOGRAM (uvedené časy jsou orientační)
pondělí 3. července 2009
12:30 Suchá u Stonařova - 13:00 Brtnička - 13:30 Pavlov - 14:00 Nevcehle - 14:30 Sedlejov - 15:00 Urbanov - 15:30 Žatec - 16:00 Ořechov
úterý 4. srpna 2009
12:30 Bítovčice - 13:00 Vržanov - 13:30 Kamenice - 14:00 Kamenička - 14:30 Radošov - 15:00 Kouty - 15:30 Chlum - 16:00 Bransouze
středa 5. srpna 2009
12:30 Smilov - 13:00 Pozovice - 13:30 Kamenná u Polné - 14:00 Nové Dvory - 14:30 Věžnice - 15:00 Šlapanov - 15:30 Šachotín - 16:00 Kněžská
čtvrtek 6. srpna 2009
12:30 Petrovice - 13:00 Chyška - 13:30 Úsobí - 14:00 Skorkov - 14:30 Zbinohy - 15:00 Větrný Jeníkov - 15:30 Šimanov - 16:00 Ústí
VÝHERCI 40 piv Ježek
- 13. 7. - Marie Vašíčková z Úhořilky
- 14. 7. - Bohumír Kučera z Pustiny
- 15. 7. - Jiří Nevoral z Cejle
- 16. 7. - Helena Jeřábková z Heraltic
- 17. 7. - Milada Coufalová z Černé
- 20. 7. - Kateřina Klementová ze Žižkova Pole
- 21. 7. - Vladislav Marek z Černova
- 22. 7. - Stanislav Krčál z Polničky
- 23. 7. - Lubomír Vaněk z Chlumku
- 24. 7. - Pavel Šplíchal z Předína
- 27. 7. - Iva Moučková z Vyskytné
- 28. 7. - Erika Šemberová ze Světlé nad Sázavou
- 29. 7. - Jaroslava Havlová z Mladých Bříští
- 30. 7. - Jiří Vacek ze Záborné
- 31. 7. - Václav Tetour z Doupěte
- 3. 8. - Anežka Melicharová ze Sedlejova
- 4. 8. - František Doležal z Bítovčic
- 5. 8. - Bohumír Tecl z Kamenné
- 6. 8. - Lucie Gabrhel z Ústí
VÝHERCI 20 piv Ježek a jejich vítězné recepty
KUŘEČÍ RARÁŠCI podle Lenky Fišerové Špatníkové
Ušlehejte 2 vejce, 1 dcl piva, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu a špetku pepře.
Kuřecí maso pokrájejte na malé kousky, osolte, dejte do těstíčka a nechte přes noc uležet. Druhý den opečte na tuku a podávejte s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou.
DOMÁCÍ CHLÉB Z PIVA podle paní Dany z Puklic
- 500 g hl. mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného a 1 lžička celého kmínu
- sušené droždí na 500 g mouky (cca 2- 3 lžičky)
- 100 ml vlažné vody a
- 250 ml světlého piva
Do mísy dáme všechny sypké suroviny, které promícháme. Pak přilijeme vodu a pivo (pokojové teploty). Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout. Na plech dáme pečící papír, který ještě pomastíme sádlem. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme z vykynutého těsta tvar bochníku a dáme na připravený plech. Ještě asi 10 minut necháme kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby na 230 st. Po 10 minutách teplotu zmírníme na 180 st. a pečeme dalších 40 minut.
Tento recept je navíc velice variabilní: část hl. mouky (asi 1/3) často nahrazuji např. celozrnnou nebo špaldovou moukou. Nebo přidávám lžíci semínek (slunečnicové, lněné, dýňové..) nebo lžíci otrub. Výsledkem pečení je pokaždé chuťově trochu jiný chléb.
KRÁLÍK NA ČESNEKU A PIVU podle Lídy Klubalové
- 1 králík (samozřejmě nejlepší domácí)
- 2 paličky česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
- špetka estragonu nebo tymiánu
- 1/2 l světlého piva
- 3 lžíce oleje
Králíka opláchneme a okrájíme z něho přebytečný tuk.Potom ho
vložíme do hlubšího pekáče a zalijeme směsí připravenou z utřených česneků, soli, koření, oleje a piva. Pekáč zakryjeme poklicí a vložíme do trouby. Pečeme při 200 stupních 2-2,5 hodiny. Stejným způsobem se dá připravit i kuře.
PIVNÍ BÁBOVKA podle Jany Vašíčkové (vítěž basy piv za originalitu)
- 2 hrnky hladké mouky + trochu hrubé na vysypání formy
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 4 vejce pokojové teploty
- 2 hrnky krupicového cukru
- špetka mleté vanilky
- 1 lžíce másla, rozpuštěného
- 200g sušených třešní nebo višní, předem namočených v rumu
- 250ml světlého piva
- hrnek moučkového cukru + 2 lžíce piva na polevu
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku s práškem prosejte do mísy.Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkou do pěny, vetřete k nim mouku s práškem. Pivo ohřejte, až začne u okrajů hrnce pěnit a spolu s rozpuštěným máslem přidejte do těsta. Vmíchejte třešně, obalené v trošce mouky. Vlijte do formy a pečte zhruba 30 minut. Nechte asi 10 minut stát a pak opatrně vyklopte. Z moučkového cukru a piva utřete polevu a bábovku jí přelijete.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka