Léta sbíral staré zbraně, teď muži z Chotěbořska hrozí vězení

6. listopad 2012
Zprávy z

Třiašedesátiletý Leo Jan Losman měl ve svém domě rodinnou sbírku zbraní, střeliva, munice a také ampulí s chemickou látkou. Svým koníčkem se nijak netajil, domovní prohlídka policie ho přesto velmi překvapila.

"Jsem z toho totálně v šoku. V rodině máme zbraně od roku 1939. Přežily válku, komunistickou éru a nebýt udání, zůstalo by to tak i dál. Policie mi zabavila také údajné bojové látky. Ale to byly dva kufříky s barevně označenými lahvičkami a v nich učební vzorky plynů pro vojáky. Já jsem to koupil po lidových milicích do muzea, které jsem před lety provozoval s bývalou ženou v Koryčanech." Policisté muže nejprve trestně stíhali za nelegální držení zbraní a zakázaných bojových prostředků. Hrozilo mu až osmileté vězení. Kriminalistické expertízy nakonec prokázaly, že bojové prostředky nebyly životu nebezpečné a šlo skutečně jenom o pomůcky pro armádu. Muži teď hrozí až dvouleté vězení.

Zabavené zbraně

Při domovní prohlídce našli policisté munici a střelivo a různé druhy legálně i nelegálně držených pistolí, revolverů a pušek. Budou prověřovat, jestli s nimi nebyl v minulosti spáchaný trestný čin.

Spustit audio