Lesníci se na Žďársku pustili do jarních prací

10. leden 2014

Přestože je teprve leden, mírný průběh zimy lesníci využívají na Žďársku k čištění pasek a stavbě nového oplocení. Na Budíně nedaleko Polničky dělají lesníci s předstihem jarní práce.

Čistí tam paseky, staví a opravují oplocení a dělají probírky. Jsou tam v režii dřevorubce Pavla Krčála:

„Při té probírce probíhá negativní výběr poškozených stromů - nahnilých, poškozených,“ popisuje.

„Jak se vám pracuje v lednu?,“ ptá se reportérka.

„Dobře, dá se to přirovnat k říjnu i březnu,“ odpovídá dřevorubec.

Lesní rada společnosti Kinský Žďár Miroslav Matoušek vysvětluje, že tohle počasí má i své minusy:

„Ta negativa bohužel při přibližování. Protože to zimní období, kdy zamrzne, využíváme pro práci v těch méně únosných terénech, podmáčených a podobně. A to je pro nás bohužel v tuto chvíli passé.“

„Kam byste se normálně kdyby už bylo zamrzlo, dostali?,“ zvídá dál reportérka.

„Jedná se hlavně o okolí Velkého Dářka, kde jsou podmáčené porosty – rašelina. Takže tam v tomto období to nejde. Takže čekáme, až zamrzne a veškerá činnost se potom zaměří tímto směrem. Teď to nepřichází v úvahu,“ hodnotí Matoušek.

Jarní práce budou mít lesníci hotové s předstihem. Těžba dřeva v náročnějších terénech musí počkat do doby, až rozmáčená půda dostatečně zamrzne. Těžká technika by se v ní teď mohla utopit.
Traktoristům ve stodolách rezaví radlice. Kvůli teplému počasí nemohou pomáhat silničářům s prohrnováním sněhu. Právě tím si přitom každou zimu přivydělávají.

Teplé počasí trápí zemědělce, sadaře i vinaře

Na Moravsko-Budějovicku kvetou stromy, na Sádku nejspíš nebude ledové víno a zemědělci se letos zatím musejí obejít bez přivýdělku za prohrnování sněhu.

Letošní leden je opravdu nadprůměrně teplý a tak na Sádku přemýšlí, jak vyrobit ledové víno, když nemrzne. Jenže bez ledu ledové víno zkrátka neuděláte, musí mrznout minimálně tři dny po sobě a být 7 stupňů pod nulou, aby voda v bobulích zmrzla a zůstal pouze čistý hroznový cukr.

A v tom je právě ten háček. Na Sádku u Třebíče letos ještě výrazněji nemrzlo, a tak hrozny určené pro ledové víno zatím zůstávají na keřích a hrozí, že chytí plíseň, opadají a nebo je sezobají ptáci.

I sadaři se obávají o svoji úrodu. Mají strach, že příští rok žádná nebude nebo, že bude slabá. Výjimkou totiž v těchto dnech nejsou kvetoucí stromy. Především v jižních částech našeho kraje - tedy na Třebíčsku kvetou třešně, jabloně a na Moravsko-Budějovicku jsou nalité pupeny téměř v celém jednom sadu.

Silničáři si mnou ruce

Na polích zatím současné teploty výraznější problémy nezpůsobují. Ale zemědělci přicházejí o důležité příspěvky za prohrnování sněhu. Svoji techniku totiž přes zimu využívají na pomoc silničářům. Takto využijí třeba traktor s radličkou, který by jinak jen stál celou zimu bezprizorně ve stodole.

Navíc, zemědělská družstva tak mají rázem práci i pro několik traktoristů najednou. Jenže, letos v zimě zkrátka není co prohrnovat. A tak si alespoň silničáři mnou ruce, že letos konečně ušetří a nebudou muset za výpomoc zemědělcům platit.

Silničáři na Vysočině takto mohou ušetřit v průměru 5 milionů korun. Po celém kraji jim totiž pomáhá téměř 200 různých majitelů traktorů a zemědělských družstev.

Spustit audio