Lešení na zámeckých budovách v Náměšti zůstává. Dělníci bojují s dřevomorkou

30. listopad 2017
Zprávy z

Zámek v Náměšti nad Oslavou zůstane i přes zimu obklopený lešením. Dělníci tam totiž likvidují dřevomorku. Poškozené jsou pavlače a krakorce na spodním nádvoří. Houba se objevila také na zárubních dveří.

„Pod tím druhým krakorcem, který byl úplně nový, byl flek na fasádě. Nevěnovali jsme tomu příliš pozornost, a pak nám najednou vykvetla futra. Tím jsme zjistili, že je nějaký problém s dřevomorkou, ukazuje na dřevěnou pavlač kastelán náměšťského zámku Marek Buš.

„Museli jsme vybourat futra, rozkrýt celý kout té pavlače. Zjistili jsme, že ty krakorce, které byly z kvalitního dubového dřeva, byly totálně napadené,“ dodává kastelán.

Na zámku se stále pracuje. „Vyměňujeme trámy, čistíme to, stříkáme. Je na to speciální chemie,“ říká restaurátor, pan Miroslav.

Zámek Náměšť nad Oslavou, opravy
Zámek Náměšť nad Oslavou, opravy

Lešení celý příští rok

Dělníci jen tak náměšťský zámek neopustí. Na spodním nádvoří sice už lešení není. Jak ale dodává kastelán Marek Buš, práce budou pokračovat i v příštím roce. „Budeme pokračovat opravami armádních částí na tom vnitřním nádvoří. Hned jak se po novém roce udělá lepší počasí, bude se stavět další lešení, abychom s příchodem toho jarního počasí mohli pokračovat.“

Zámek Náměšť nad Oslavou, opravy
autor: Michal Malý
Spustit audio