Kvalitu vody ke koupání můžou zhoršit i sami plavci, třeba když v nadměrné míře používají opalovací krémy

13. červenec 2023

Léto a tropické teploty, to je jasná výzva vyrazit k vodě. Ať už zamíříme na koupaliště nebo do přírody, měli bychom si ohlídat kvalitu vody, ve které se chceme vykoupat. Sinice nebo bakterie ve vodě totiž dokáží způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

Na kvalitu vody na koupání nedohlížejí jenom hygienici. Tam, kde provozovatel poskytuje nějaké služby, měl by hlídat i kvalitu vody. Přírodní koupaliště, kde koupání probíhá na vlastní riziko, monitorují hygienici. Jde o různé rybníky, pískárny nebo zatopené lomy.

„U nás na Vysočině sledujeme 15 takových ploch,“ říká Jana Böhmová z oddělení podpory zdraví a zdravotní politiky Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. „Námi monitorované koupací vody byly z těch ostatních vodních ploch vybrány právě proto, že je na nich velký zájem veřejnosti o koupání v případě. A v případě, že by došlo ke zhoršení jakosti vody, byla by pak velká možnost zdravotních potíží u skupiny osob, která by byla hodně početná,“ dodává hygienička.

To, co může ovlivnit čistotu vody v koupališti, bývají často sami návštěvníci. „Před vstupem do bazénu se neosprchují nebo používají v nadměrné míře opalovací krémy anebo nosí nevhodný koupací oděv, který může být i třeba znečištěný jiným nošením,“ popisuje Jana Böhmová časté prohřešky lidí.

Čekalo letos krajskou hygienickou stanici nějaké překvapení v rámci kvality vody? A na co si mají lidé dávat pozor, když se chtějí koupat někde, kde se voda laboratorně nehlídá? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.