Kůrovce máme zatím pod kontrolou, hlásí lesníci z úpatí Javořice. Záleží ale na dalším počasí

1. červen 2022 06:00

Vysočina má ze sebou první letošní kůrovcové rojení. Lesníci si pochvalují, že lýkožroutů je méně než některých dřívějších letech. Mají ale obavy z dalšího vývoje počasí. 

Kůrovce máme letos zatím pod kontrolou, hlásí lesníci. Státní podnik Lesy České republiky prý má zatím dostatečné lidské i materiální kapacity, aby nepropukla taková kalamita jako v předchozích letech. 

Do karet jim hraje i další fakt. Vysočina má za sebou první kůrovcové rojení a brouků vylétlo méně, než kolik bylo běžné ještě před dvěma lety.

Odchytové zařízení

Lesníci v boji s kůrovcem používají také speciální odchytové zařízení. „Může být použito i proti jiným kůrovcům, záleží, jaké feromonový odparník použijeme.“ S lesním správcem Michalem Toufarem jsme na úpatí Javořice. 

„V loňském roce tu bylo nějaké ohnisko, kdy byly okolní stromy napadeny kůrovcem, jsou tady rozsáhlé holiny. My potřebujeme provést určitá opatření, tyhle lapače jsou jednou z možností.“

Podle Michala Toufara teď záleží na tom, jak se bude vyvíjet počasí v následujících týdnech. Na rozdíl od většiny lidí on by si přál chladné a deštivé.

Spustit audio

Související