Křupavé bramboráky s uzeným podle Patrika Rozehnala. Jen se po nich zapráší

Bramboráky jsou vděčným jídlem k vínu, pivu nebo jen jako rychlá večeře. Nahrubo nastrouhané brambory zaručí větší křupavost a maso ve směsi dodá šťavnatost. Ochucené tak, jak mají být a tak křupavé! Tyhle bramboráky budete chtít. Věřte, že když jimi uctíte návštěvu, která tvrdí, že je najedená, během chvilky na stole nezbyde nic. Jen otázka: Nebyl by tam ještě jeden?

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 3 žloutky
  • 30 ml mléka
  • 200 g uzeného masa a slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžička pepře
  • 2 hrsti sušené majoránky
  • špetka mleté sladké papriky (nebo ostřejší)
  • olej na smažení

Postup

Brambory nastrouháme nahrubo dlouhými tahy. Chceme dlouhé fousy, aby byly křupavé okraje.

Z brambor po hrstech silně vymačkáme vodu a vylijeme. Můžeme nechat usadit trochu škrobu a ten pak přidat k bramborám přidat, ale není to potřeba.

Když získáme téměř suché nastrouhané brambory, nalijeme do nich tři lžíce mléka (můžeme přidat i smetanu). Dále přidáme žloutky, které bramboráky zvláční. Kdybyste přidávali i bílek, bramborák bude nepatrně tvrdší.

Promícháme a přidáme slaninu s masem nakrájeným na středně velké kostičky.

Česnek propasírujeme a rozetřeme se solí pěkně dojemna. Dáme do směsi a promícháme. Přisypeme hladkou mouku. Směs dochutíme pepřem, špetkou mleté papriky a majoránkou.

Na pánvi rozpálíme olej a začneme smažit. Polévkovou lžící nabereme směs, klademe na pánev a smažíme z obou stran dozlatova. Dohromady smažíme asi 6 minut na středním plameni. Pokládáme na ubrousek, který vsákne přebytečný olej.

Než se dosmaží další kousky, hotové bramboráky vložíme do pekáčku a dáme do trouby na 50 stupňů, aby vyschly.

Patrik Rozehnal

Tyhle bramboráky dělá výhradně na své chalupě v horách. Miluje křupavé bramboráky, proto se vyhýbá strouhání najemno. Jídlo si od něj často žádají i přátelé a rodina. Recept najdete i v knižní kuchařce Pochoutky z chaloupky, která obsahuje 100 původních domácích receptů na vynikající jídla.

Bramboráky tentokrát připravoval ve venkovním prostředí za zpěvu ptáků a šumění větru.

Patrik Rozehnal a jeho bramboráky
autoři: Patrik Rozehnal , djo