Křižánky na Žďársku se distancují od silnice procházející obcí. Vyrobily speciální ceduli

18. červen 2019 06:10
Křižánky, silnice

Řadu let Křižánky na Žďársku usilují, aby Kraj Vysočina opravil silnici, která prochází obcí.

Aby všem místním, ale i těm, kteří do vesnice přijedou, bylo jasné, kdo za špatný stav cesty může, nechala tamní radnice vyrobit speciální ceduli. Ta jasně říká, že majitelem cesty je Kraj Vysočina.

„Jsem tady pět let a jde to spíš k horšímu. Vždycky přijdu, zaplácají to, a to tomu ještě přidá,“ glosoval hostinský Libor Sýkora. Silnice vede přímo pod okny jeho restaurace.

Cedule

Aby nebylo pochyb, kdo za špatný stav silnice může, stojí na jejím začátku kovová cedule. „Tu jsme se dali mi. Občané se nás často ptali, čí ta silnice je, kdo ji spraví. Silnice ale není obecní, proto ji opravit nemůžeme,“ vysvětluje starosta Křižánek Jan Sedláček.

První cedule se v Křižánkách objevila už před pár lety. „Byla papírová, pod fólií i s číslem na pana hejtmana. Moc dlouho ale nevydržela.“

Je to nátlak, říká náměstek cestářů

Libor Joukl pracuje jako náměstek u Krajské správy a údržby silnic. „Různí starostové používají různé formy nátlaku. Kraj má 4576 kilometrů silnic a podle peněz, které máme na ten určitý rok, je opravujeme.“

Opravíme, ale bude vaše

Kraj Vysočina s opravou silnice v Křižánkách počítá. Nejprve se ale chce s obcí dohodnout, že si celou cestu pak převezme do vlastního majetku.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související