Králík na zelenině, precizně nakrájená mrkvička nebo polévka s kuřecí rolkou - v Humpolci se utkali nejlepší kuchaři českých středních škol
Mladí kuchaři z českých středních škol a učilišť museli projít korespondenčním kolem i semifinále v Jihlavě. Čtveřice těch nejlepších se v pondělí v Humpolci utkala ve druhém ročníku studentské soutěže. Dva z nich byli z Vysočiny.
Nehodnotila se zdaleka jenom chuť a část surovin byla do poslední chvíle tajná. „Budeme se jim dívat na ruce, do odpadkového koše, na pracovní prostředí,“ popisuje předseda poroty šéfkuchař Martin Jiskra. „Hospodárná práce, to by měl být um profíka. Nejen aby to hezky vypadalo, ale aby to bylo bezpečně udělané a ekonomicky v pořádku,“ upřesňuje.
Cílem soutěže je zvýšit zájem mladých lidí o gastronomii. „Gastronomie především v době covidu velmi utrpěla a spousta lidí odešla z oboru pryč. Takže dnes je velký problém do restaurací sehnat profesionály. A tato soutěž je způsobem, jak podpořit studium těchto oborů,“ řekl mluvčí pořádajícího humpoleckého pivovaru Radek Tulis.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚18 měsíců nebo déle.‘ Vláda schválila návrh na evidenci ubytovaných, ochránce soukromí oslyšela
-
Válečná reportérka: Znásilnění je efektivní a ‚levnou' zbraní. I proto je tak těžké proti němu bojovat
-
‚Skloubit bádání a mateřství je výzva.‘ Vědkyním má pomoc nový zákon, podle socioložky ale nic neřeší
-
V Paříži vzplál olympijský oheň, hry jsou zahájeny. Česko může už v sobotu získat medaile