Králík na zelenině, precizně nakrájená mrkvička nebo polévka s kuřecí rolkou - v Humpolci se utkali nejlepší kuchaři českých středních škol
Mladí kuchaři z českých středních škol a učilišť museli projít korespondenčním kolem i semifinále v Jihlavě. Čtveřice těch nejlepších se v pondělí v Humpolci utkala ve druhém ročníku studentské soutěže. Dva z nich byli z Vysočiny.
Nehodnotila se zdaleka jenom chuť a část surovin byla do poslední chvíle tajná. „Budeme se jim dívat na ruce, do odpadkového koše, na pracovní prostředí,“ popisuje předseda poroty šéfkuchař Martin Jiskra. „Hospodárná práce, to by měl být um profíka. Nejen aby to hezky vypadalo, ale aby to bylo bezpečně udělané a ekonomicky v pořádku,“ upřesňuje.
Cílem soutěže je zvýšit zájem mladých lidí o gastronomii. „Gastronomie především v době covidu velmi utrpěla a spousta lidí odešla z oboru pryč. Takže dnes je velký problém do restaurací sehnat profesionály. A tato soutěž je způsobem, jak podpořit studium těchto oborů,“ řekl mluvčí pořádajícího humpoleckého pivovaru Radek Tulis.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Dekády snah o reformu důchodů. Vlády a opozice se v Česku nikdy na ničem podstatném nedohodly
-
‚Deset let trvalo, než jsem se s tím vyrovnala.‘ Karlu Charvátovou ve vězení znásilnil příslušník SNB
-
Spát na vesmírné stanici není jako na Zemi. Mikrogravitace vše mění, popisuje astronaut Vittori
-
Ve finální nominaci na mistrovství světa chybí Vrána, Nosek nebo Ticháček. Tým posílí Kämpf z Toronta