Králičí mor připravil o život desítky zvířat na Havlíčkobrodsku i Žďársku

14. srpen 2014

Chovatelé králíků z Vysočiny přicházejí o desítky zvířat. Na Žďársku a Havlíčkobrodsku udeřil králičí mor – virové onemocnění, které má velmi rychlý průběh a zanechává za sebou obrovskou spoušť. Uhynulá zvířata v těchto dnech počítají jejich smutní majitelé například v Hřištích.

„Ráno tam leželi. Nejdřív pár a pak víc a víc, nakonec pětadvacet. Už jsem to zažil, je to tak osm deset let, ale to bylo v menším. Tohle šlo skoro všechno,“ láme se hlas Janu Grodlovi, kterému v králíkárně zbyly jen očkované samice s mláďaty.

Co s nimi bude, neví. Do dvou měsíců by ale i malí králíčci měli být díky protilátkám od matky imunní.

Další chovatel králíků František Rosický přišel o šestnáct zvířat. „V průběhu jednoho týdne, čtrnácti dnů, nám co jsme tady sousedi, nám zahynuli králíci po většině. A bratrovi, který bydlí uprostřed vsi, pak začali taky hynout,“ popisuje.

Když mor udeří, chovatelé můžou jen bezmocně přihlížet, léčba neexistuje. „Ráno jsem šel ke králíkům a šest jich tam bylo mrtvých, pak jeden den byl klid, pak druhý den jsem nakrmil a byl mrtvý jeden, pak další a další, to je lavina. S tím nemůžete nic dělat,“

Aby se mor pokud možno dál nešířil, musí chovatelé vydezinfikovat králíkárnu a mrtvá zvířata zasypat vápnem a zakopat. Zužitkovat je nelze.

Mor králíků letos udeřil také na Žďársku, například ve Velké Losenici nebo v Nových Dvorech.

„V každém případě by měli být očkováni dospělí, samice i samci, zakladatelé rodu a pak v deseti týdnech i králíčata, když se odstaví,“ radí veterinářka Jaroslava Vondráčková.

Chovatelé by měli na morovou nákazu upozornit i sousedy. „Hlavně je důležité uhynulá zvířata správně uklidit, jinak hrozí, že se infekce roznese. Někdy to lidi naházejí na hnůj a než to uklidí, tak už mouchy létají k sousedům,“ popisuje veterinářka.

Uhynulá zvířata je nejlepší zakopat nebo odvézt ke spálení do kafilerie.

Spustit audio