Kraj začne zjara stavět obchvat Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku

8. říjen 2019 11:00

Kraj Vysočina začne příští rok zjara stavět silniční obchvat obce Salačova Lhota na Pelhřimovsku. Jeho příprava trvala 12 let.

Na stavbu 2,4 kilometru nové silnice má kraj slíbených 76 milionů korun z evropského programu IROP. Výběr dodavatele stavby dnes projednala krajská rada, výsledek nezveřejnila. Obchvat by měl být podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) hotový do června 2021.

Sedm nabídek

Podle mluvčí kraje Jitky Svatošové bylo hodnoceno sedm nabídek. Vybranou firmu pro stavbu obchvatu ani výslednou částku zakázky kraj zatím nezveřejnil s odkazem na to, že běží odvolací lhůta. Předpokládaná cena stavby byla podle Věstníku veřejných zakázek 82,5 milionu korun bez daně.

Stavba se týká silnice II/128, která vede z Vysočiny do jižních Čech. Přes vesnici Salačova Lhota se 130 obyvateli po ní jezdí i nákladní auta zásobující dřevozpracující podnik v blízkém Lukavci. Přípravu obchvatu podle informací kraje dlouho zdržovala složitá majetková příprava.

Bez mostů a opěrných zdí

Součástí nové trasy nebudou mosty ani opěrné zdi. Přípravné práce na stavbu plánuje kraj zahájit v únoru 2020. Začnou demolicí nevyužitého vepřína v trase budoucího obchvatu a přeložkami inženýrských sítí.

Lukavec, Nové Veselí, Velký Beranov

Kraj plánuje i další úpravy silnice II/128, včetně obchvatu městyse Lukavec. Majetkoprávní příprava těchto staveb ještě neskončila. 

Letos kraj zahájil stavbu dvou silničních obchvatů, a to u Nového Veselí na Žďársku a u Velkého Beranova na Jihlavsku. Nové Veselí by mělo mít funkční obchvat příští rok v listopadu, stát bude 350 milionů Kč. Koncem příštího roku chce kraj zprovoznit také obchvat Velkého Beranova zhruba za 800 milionů Kč.

zdroj: ČTK
Spustit audio