Kraj Vysočina musí podle hejtmana šetřit, zároveň chce ale hodně investovat

1. leden 2021

Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila světové ekonomiky, českou nevyjímaje. S poklesy příjmu se tak musí vyrovnat obce i kraje.

Kraj Vysočina dostává ze státního rozpočtu peníze na provoz škol a platy učitelů, peníze na evropské projekty a peníze jako příjem z vybraných daní. „V této chvíli jsme snížili zhruba o 8 procent příjmy z daní,“ řekl v novoročním rozhovoru hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).

„Šetřit chceme všude, kromě investic. Chceme stavět, investovat do rozvoje. Co se týká provozu, tam chceme šetřit všude.“

Vyrovnaný rozpočet

Kraj Vysočina od svého vzniku hospodaří s přebytkovým rozpočtem, nikdy se nedostal do deficitu a toto pravidlo platilo za všech předchozích hejtmanů.

„Být šetrný a zároveň dobře investovat peníze. Investice do infrastruktury jsou peníze, které se třeba v rozvoji podnikání mohou tomu kraji vracet. Určitá míra zadlužení nebo schodku nemusí být v budoucnu na škodu, když víme, že se nám ty peníze vrátí.“

Jaké plány má nové vedení kraje s nemocnicemi a jaké dopady bude mít koronavirová krize v sociální oblasti? Odpovědi na tyto otázky jsou v přiloženém novoročním rozhovoru.

autor: Milan Kopecký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.