AKTUALIZOVÁNO: Původem ruská banka Sberbank uzavřela své pobočky. Jedna z nich je i v Jihlavě

25. únor 2022 10:05

Lidé na řadě míst vybírají své peníze z účtů ve Sberbank. Mají obavy z případných sankcí na ruské bankovnictví. Banka v pátek odpoledne uzavřela pobočky. 

Češi se obávají dopadů protiruských sankcí kvůli válce na Ukrajině. Mají například obavy, aby nepřišli o své peníze v některých finančních ústavech. 

Někteří z nich začali už vybírat peníze ze svých účtu u české Sberbank, která je majetkově propojená s ruskou bankou se stejným názvem. Před téměř všemi pobočkami se v pátek tvořily fronty klientů, kteří chtěli vybrat své peníze. „Přišel jsem zlikvidovat účet a dát to do jiné banky,“ řekl před jihlavskou pobočkou pan Petr. Jako důvod uvedl ruského vlastníka banky. 

200 korun na poplatky

„Vzhledem k situaci jsem vybral všechny svoje peníze, převedl jsem je na svůj další účet v bance k dalšímu využití.“ Pan Alois z Pelhřimovska si nechal na svém účtu ve Sberbank pouhých 200 korun na poplatky. Své úspory převedl jinam, protože nechtěl riskovat v případě sankcí vůči ruským bankám.

„Udělal jsem to z důvodu toho, že pokud dojde k tomu, že tahle banka bude odstavena od měnového systému swift, tak nevím, kde by ty peníze skončily.“ Pan Alois navíc uvádí, že ve svém okolí zná i další klienty banky, kteří už podstoupili podobné kroky. 

Mluvčí uklidňovala

Mluvčí české Sberbank Radka Černá nicméně ještě v pátek dopoledne uvedla, že vlastníkem banky je Sberbank Europe. „Sberbank CZ je regulovaná českou národní bankou a patří do skupiny Sberbank Europe, což je finanční instituce působící v evropské unii s evropskou bankovní licencí.“

Kvůli aktuální situaci tak zatím společnost žádné kroky nepodniká. „Nadále funguje bez omezení a nabízí své služby všechny a všem klientům.“ Ve 14:00 hodin ovšem banka oznámila uzavření všech českých poboček. Jako důvod mluvčí uvedla bezpečnost zaměstnanců finanční instituce. „Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ řekla agentuře ČTK. 

Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty. „Klienti Sberbank CZ mohou využít jakýkoliv bankomat v ČR i zahraničí, pokud mají u nás účet, výběry mají zdarma,“ dodala Černá. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio