Kousek Anglie v Čechách. V Hrádku u Nechanic zjistíte, jak vytopit 117 místností

16. září 2016
Česko – země neznámá

Zámek, který si rod Harrachů postavil koncem 19. století jako letní sídlo, představuje kousek Anglie v Čechách. Hrádek u Nechanic má totiž čistý stavební styl - tudorovskou novogotiku. Vyhledávají ho filmaři, svatebčané i milovníci romantiky. Nyní ale nabízí něco také pro technicky zaměřené publikum.

Nově zpřístupněný prohlídkový okruh zavede návštěvníky Hrádku u Nechanic do sklepů. Nečekejte v nich vinné sklípky, v zámku postaveném na samém konce 19. století jsou všechny technické vymoženosti své doby. Stropy dlouhých chodeb už vedly elektrické dráty, najdeme tu i dvě ledárny a především kotle, v nichž se topilo dřevem a později uhlím.

Jenže taková kamna, která musela vytopit celkem 117 místností zámku, musela být velká, aby se do nich vešla polena až metr dlouhá. Zámek vyrostl na mírném kopci a ve sklepě najdete část základů a důmyslných pilířů, kterými tehdejší stavitelé vyrovnávali terén. Kouzlo sklepení tkví především v jejich rozloze.

Jak se topilo na zámku

Dodnes funkční kuchyň

K moderní stavbě patřila i na tehdejší dobu dobře vybavená kuchyň. Uvidíte proto velkou i malou pec, udírny, průduchy, ohřívárny jídla. Byla sem už tehdy zavedena voda a centrální topení. Výtahy na jídlo do horních pater jsou samozřejmostí. Kuchyně je dodnes plně funkční a čas od času může veřejnost nahlédnout pod pokličky či dokonce ochutnat zámeckou krmi při některých akcích.

Zámecké věže s cimbuřím

Tudorovská novogotika a romantismus se zhlížely ve starých hradech, a tak není divu, že dvě věže zámku Hrádek u Nechanic mají cimbuří. Vystoupat na věž můžete po 138 schodech, úplně nahoru pak vede úzké dřevěné schodiště. Polabí budete mít jako na dlani a při dobré viditelnosti se můžete kochat pohledem na dlouhý reliéf Orlických hor, Kunětickou horu a Pardubicko, na severu narazíte na Krkonoše a máte-li štěstí, můžete vidět i Český ráj s hradem Trosky nebo 10km vzdálený Ještěd nad Libercem.

Výhled z věže
Spustit audio