Kostel svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě má zpátky svoji dominantu, po pěti letech vrátil jeřáb na jeho věž špičku i zvon

26. říjen 2023 06:30

Havlíčkobrodský kostel svaté Kateřiny má zpátky svou dominantu. Na vrcholu věže je opět špička, která v posledních letech místním chyběla. Dělníci ji tam vytáhli za pomoci jeřábu. A vrátil se také zvon Svatý Florián. Restaurátor mu prodloužil životnost o čtvrt století.

Kostel svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě má zase věžičku. Kvůli opravám střechy a rekonstrukci věže zmizela špička z památky zhruba před pěti lety. Teď dělníci vyrobili novou a s pomocí jeřábu ji na vrchol věže vrátili.

Do kostela se vrátil taky restaurovaný zvon Svatý Florián. „Ten zvon tloukl přes 350 let do jednoho místa. Hrozilo, že by při dalším užívání mohl puknout,“ vysvětlil zvonař Michal Votruba.

Zvon dostal nové příslušenství, zůstalo původní srdce zvonu. „Zvon jsme otočili o devadesát stupňů, takže bude srdce tlouct do místa, kam ještě netlouklo,“ dodal zvonař. Životnost zvonu se tak prodloužila asi o 250 let.

Kromě římskokatolické církve, která kostel ve správě, se na rekonstrukci památky podílí i brodská radnice a především spolek Epigram.

Dočká se havlíčkobrodský kostel svaté Kateřiny druhého zvonu, který původně ve věži byl? Poslechněte si reportáž.