Kosmonaut Oldřich Pelčák: Chleba na vesmírné lodi má velikost kostky cukru

24. květen 2011

Do úterního Tandemu přistoupil vojenský pilot, kosmonaut Oldřich Pelčák, který byl kdysi jen krůček od toho, aby se stal 1. Čechoslovákem ve vesmíru. Nakonec ale v březnu 1978 odstartoval Vladimír Remek a Pelčák vše sledoval nohama na zemi.

A bylo mu to velmi líto. Utěšoval se, že bude ještě „druhé kolo“, a poletí on. To se ale nekonalo… S Remkem před tím absolvoval téměř dvouletý výcvik ve Hvězdném městečku u Moskvy. Prošel testy zvanými „centrifuga“, kurzy přežití v divočině a také přistáním na hladině Černého moře. To bylo prý nejobtížnější, téměř okamžitě bojoval s mořskou nemocí. Najíst se v beztížném stavu taky není žádná legrace – chleba má velikost kostky cukru, aby nedrobil, vodu si musíte do úst vstřikovat, jinak by kolem vás poletovaly vodní kuličky, a dojít si na toaletu… to je taky umění.

0:00
/
0:00
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.