Koše na psí výkaly si nepořizují jen velká města. Nově je má Vojnův Městec

26. srpen 2014

I menší obce bojují proti psím výkalům na ulicích či na trávnících. V ulicích Vojnova Městce na Žďársku je nově deset košů na psí exkrementy. Pokud se osvědčí, v budoucnu v městysu se zhruba sedmi stovkami obyvatel přibudou další.

„Jdu do města na nákup – na náměstí jsou koše. Jdu zpátky, a musím to nést přes celou obec a domů do popelnice,“ popsala jedna z obyvatelek Vojnova Městce problémy, s nimiž se jako pejskařka potýkala.

Někteří majitelé psů si pak s psími hromádkami hlavu vůbec nedělali. „To pustí – ať se to někde vydělá vedle plotu – hlavně že to nemají oni u baráku,“ vylíčila jiná místní obyvatelka.

Vyjít vstříc poctivým pejskařům a zároveň inspirovat ty ostatní by mělo deset zelených košů s nakresleným zubícím se psem a se sáčky na psí výkaly, které jsou u nich.

Po dvou týdnech, co se v ulicích objevily, to zatím funguje tak napůl. Koše sice lidé využívají, ale nejen na psí hromádky, a navíc i na veřejných prostranstvích v blízkosti košů lze tu a tam pozůstatek po psí návštěvě dál najít.

„Někteří to pořád ještě nějak neregistrují a nechávají to ležet,“ konstatuje další z místních obyvatelek.

autoři: Hana Mikulincová , kov
Spustit audio