Korálkové květiny Ivany Vránkové vypadají jako opravdové. Největší má 100 květů

19. srpen 2017

Existují různé způsoby, jak zachovat krásu květin na hodně dlouhou dobu. Někdo je lisuje do herbáře, Ivana Vránková z Vodné u Kamenice nad Lipou je do posledního reálného detailu vyrábí z korálků. Předlohu hledá přímo v přírodě.

„Kamarádka mi před lety poslala andělíčka, ještě ho mám schovaného, to byl první podnět a začala jsem to zkoušet,“ vzpomíná Ivana Vránková na dobu, kdy poprvé zjistila, co všechno se dá vyrobit z malých skleněných rokajlových korálků. Je úplný samouk. Zašla do knihovny, půjčila si knížky a podle nich vytvořila své první korálkové kousky. S dílem byla spokojená, a tak začala hledat další návody v časopisech a na internetu. To jí ale brzy nestačilo a začala si vymýšlet sama. „Prostě chodím venku po zahradě, zkoumám kytky a pak si je dělám doma,“ říká a ukazuje z korálků vyrobený narcis, vlčí mák, hyacint, ale i rozkvetlý velikonoční kaktus v květináči. „Studovala jsem tu kytičku, jaké má lupínky, větší, menší, jak je to k sobě svázané,“ popisuje.

Korálky kupuje ve specializovaných obchodech. Je jich široká škála barev, takže nikdy nemá problém najít barvu, která odpovídá té přírodní. Drátek používá rybářský o síle 375 tisícin milimetru. Při výrobě kvítků, sněhových vloček, ale i zvířátek používá dvě metody. První korálky provléká mezi sebou s tím, že v každém se pak setkají dva drátky, ve druhé si pomáhá speciálním navlékačem korálků. Je to otáčející se dřevěná miska, ve které korálky samy na drátek naskakují. Tak si vyrobí například metr korálků na drátku a ten pak cik cak skládá do plochy.

Čtěte také

Kromě kytek vyrábí Ivana Vránková i šperky, vánoční ozdoby, sněhové vločky a také zvířata. I u nich dbá na přesnost. „Tady mám podle Ottovy encyklopedie zvířátek, to je bzučilka význačná,“ ukazuje na drobnou mušku z korálků. Sama přiznává, že když třeba vidí venku žabku, už jí v hlavě začíná naskakovat, jak by bylo možné ji vyrobit. „A pak v noci choděj plánky a přemýšlím, jak to udělat, jak to navléct, jak packy, jak oči,“ dodává s úsměvem.

Hyacint a kaktus

Zatím největším dílem Ivany Vránkové je 147 centimetrů vysoká orchidej druhu Phalaenopsis, která má neuvěřitelných 100 fialových květů. Na celou rostlinu spotřebovala přes kilogram korálků a 650 metrů drátu. „Dělala jsem to od ledna do 7. května,“ dodává s tím, že na květině pracovala ráda. A byla to úleva, že splnila, co si předsevzala.

Spustit audio