Konec namrzlým trolejím v Jihlavě. Po městě bude jezdit speciální vůz

18. únor 2021 06:00

Autobusy místo trolejbusů. I tak řešil jihlavský dopravní podnik problémy s námrazou na elektrickém vedení. Nově by se s ní vozy na elektřinu měly vyrovnat lépe.

Jakmile mrzlo a byla vysoká vlhkost, měly jihlavské trolejbusy problém. Námraza na trakčním vedení jim výrazně komplikovala jízdu a někdy ani nevyjely. Teď by s tím ale měl být konec.

Rozmrazovací vůz

Jeden z vozů je totiž nově vybavený zařízením, které nanáší na dráty rozmrazovací tekutinu. Na střeše vozu je řídící jednotka, která reguluje trysku. „Tryska je na střeše vozidla,“ řekl pracovník odborné firmy Oto Fridrich.

Problémy s námrazou mají především novější vozy, přiznává ředitel jihlavském dopravního podniku Radim Rovner: „Moc se nedaří při nějaké námraze na tom kabelu ty trolejbusy provozovat. Čím jsou novější, tím jsou citlivější na výkyvy v napájení.“

Preventivní postřik

Vůz se speciálními tryskami bude po Jihlavě jezdit při nepříznivé předpovědi počasí. Kapalina má fungovat preventivně. „Může jet rychlostí až do 40 kilometrů v hodině a je možné ho využít na standardních linkách odpoledne nebo večer,“ upozornil ředitel.

Toto řešení ušetří dopravnímu podniku náklady, které s odstraňováním námrazy až dosud měl.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související