Kompromisem skončí kácení v pelhřimovských městských sadech. Padnout mají jen stromy bez hnízd

17. květen 2016
Zprávy z

Z pelhřimovských městských sadů se ozývají motorové pily. Na místě jsou specialisté a kácí vzrostlé stromy. Akci už před několika měsíci hlasitě kritizovaly dvě ochranářské organice. Nakonec to má skončit kompromisem. Dřevorubci slíbili, že tam, kde uvidí dutiny s hnízdy, ořežou jen větve a dřeviny nechají stát.

Kácení začalo dnes ráno. Původně měly jít k zemi desítky stromů. Už loni se proti tomu ale postavily dvě organizace – Sdružení Arnika a Zelené srdce. Jejich argumentem byla hnízda ptáků a drobných savců a také fakt, že právě teď opeřenci vyvádějí svá mláďata. Dále uvádějí, že ne všechny stromy jsou nemocné.

Město změnilo názor

Radnice na základě připomínek rozhodla, že stromy evidentně obsazené ptáky a drobnými savci nechá stát. Proč se nekácelo v době vegetačního klidu, vysvětluje Josef Slavětínský z odboru životního prostředí. „Bylo to připravené ke kácení a čekalo se na to, jestli se nesežene dotace. Konce dubna ale spadly dva stromy, spadly na chodníky a v tu chvíli se město rozhodlo, že to vykácí na své náklady.“

Historie městských sadů v Pelhřimově sahá do konce 19. století. V roce 1880 byl založen Spolek pro zakládání sadů a krášlení města v Pelhřimově.

Kácení v městských sadech v Pelhřimově
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio