Kolotoče stále stojí. Provozovatelé pouťových atrakcí považují letošní rok za vůbec nejhorší

17. květen 2020 06:00

O nejlepší část sezóny přišli. Provozovatelé atrakcí kolotočů, autodromů a dalších doplácejí na to, že města a obce kvůli pandemii koronaviru postupně ruší poutě.

Například rodina Hubených z Dobronína na Jihlavsku teď doufá, že nepřijde o další vrchol, kterým jsou zářijové akce.

Za normálních okolností by měla rodina Anny Hubené za sebou čtyři štace. Kolotoče se ale netočí, jsou odstavené na dvou pozemcích v Dobroníně. Rodina, která se této činnosti věnuje několik generací, považuje letošní rok za ten vůbec nejhorší. „Je absolutní stopka. Druhou neděli po Velikonocích jsme měli začínat Nížkovem,“ říká pan Anna.

„Když začali pouštět obchodní centra, hobby markety, myslela jsem, že se to rozvolní. Nechápu ten smysl, ten postup.“

Pouť ve Žďáře nad Sázavou

V těchto dnech by měli Hubení za sebou jeden z vrcholů letošního roku – pouť ve Žďáře nad Sázavou, která je druhá největší v republice. Zatím je odsunutá na září.

První termín, která není v kalendáři zrušený, je Velké Meziříčí v polovině června. „Doufáme, že se to podaří. Pro nás je tohle zničující.“

Pokud ale budou i nadále platit pravidla, že se akce může zúčastnit jen 100 lidí, zůstanou atrakce stále zazimované. „Pro nás se to nevyplatí. Máme velikou režii a jak bychom to praktikovali, jak bychom to hlídali.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související