Kolony na dálnici u Velkého Meziříčí snad skončí. Chystá se otevření mostu

6. září 2019 10:10

Velké Meziříčí plnilo v posledních měsících pravidelně zprávy o dopravě. Od pondělí by se ale situace na dálnici, která vede v jeho okolí, měla zlepšit.

Po 76 dnech se tam totiž doprava znovu vrátí na celý most Vysočina. Skončí modernizace a rozšíření jeho pravé poloviny ve směru na Brno. Stavebníci museli chvátat, most byl nejkritičtějším místem při rekonstrukci dálnice. Úzká konstrukce nedovolila provoz v režimu 2+2.

Sen každého mostaře

„Nezdá se, že by se tady mělo jezdit, ale není to problém, protože se dodělají takové ty kosmetické věci,“ provází po staveništi na mostu Vysočina výrobní ředitel společnosti Metrostav Jiří Salava. „Rozhodně normální zakázka to nebyla. Pro mě osobně to je jedna z těch nejhezčích prací, co jsem kdy dělal, protože já jsem vystudovaný mostař. Ocelový most, to je sen každého inženýra.“

Kolony a zase kolony

Ovšem řidiči, kteří před mostem denně tráví čas v kolonách kvůli zúžení, ale podobné pocity nesdílejí. Čerstvou zkušenost má i Tomáš Janík jedoucí z Brna do Prahy. „Je to příšerný. Tam se to schází do jednoho pruhu, do toho kopce se jede. Jel jsem na dvojku, takže možná třicet,“ podělil se o čerstvé zkušenosti.

Práce v útrobách mostu

Dělníci budou na mostě až do poslední chvíle. Teď pokládají nový povrch dálnice, montují zábradlí nebo se dosypávají krajnice. Mnohem větší práci měli ale během posledních dvou měsíců na spodní části mostu nebo v jeho útrobách.

„Celou tu dobu, co se připravoval most, se sem tahal materiál na zesílení, všechno ručně opěrou dovnitř a do toho tubusu, řádově 80 tun materiálu. Navíc ještě jedna věc, v létě, když bylo venku čtyřicet stupňů, tak vevnitř bylo tak osmdesát,“ dodal stavbyvedoucí

9. září

Ředitelství silnic a dálnic podle mluvčího Jana Rýdla očekává, že otevřením mostu se situace na dálnici D1 u Velkého Meziříčí zlepší. „Od 9. září dál se už bude jezdit i po tomto mostě v režimu 2+2 jízdní pruhy, to znamená, že odpadnou zdržení, která se tam tvořila.“ 

Dělníci ale z mostu neodejdou ani po pondělním otevření jeho rozšířené části. Od konce září začnou připravovat rekonstrukci jeho druhé poloviny. Ta je naplánovaná na příští rok. Ještě letos však chtějí mít hotová takzvaná předpolí.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio