Kočky trpí podobnými nemocemi jako psi

6. duben 2016
Dobré odpoledne

O kočičích nemocech přišel do poradny Českého rozhlasu Region povídat veterinář Přemysl Novák. „Kočky můžou onemocnět podobnými chorobami jako psi nebo i lidi. Nejčastěji kočky postihují infekce, virózy, bakteriální nemoci, vnitřní parazité jako jsou tasemnice a škrkavky,“ říká veterinář Novák.

Kočky často napadají i vnější parazité, kam patří blechy a klíšťata. Nepříjemný je i ušní svrab. Jedná se o roztoče, který vrtá v kůži v oblasti uší chodbičky. Kočky pak trápí svědění a škrábáním si ránu zhoršují. K dalším častým kočičím problémům patří běžné nachlazení. U starších koček je velmi časté selhávání ledvin.

Velmi důležité je nechat kočku očkovat. To platí zejména u těch, které se pohybují venku. Vhodné je aplikovat vakcíny proti respiračním a průjmovým onemocněním. Kočky lze očkovat taky proti leukémii. „Je to velmi rozšířené onemocnění u volně žijících koček,“ upozorňuje Přemysl Novák. Jakékoliv onemocnění pozná majitel většinou včas, pokud žije s kočkou v bytě. Prvotními příznaky je ztráta aktivity, nechutenství, má nekvalitní a zacuchanou srst. Mnohem složitější je rozpoznat onemocnění u koček, které jsou volně na zahradě a většinu času tráví venku.

Čistota je přirozeným kočičím instinktem

„Čistí se sami, lížou se a upravují si srst. Na záchod chodí pravidelně na jedno místo,“ říká Novák. Od přírody tak mají hygienické návyky. Proto je běžné a poměrně snadné naučit kočku, aby v bytě využívala kočičí záchod. Je možné to naučit kočky i ve vyšším věku, ale vždycky je lepší s takovou výchovou začít už u kotěte.

Kočka je samotář

Na rozdíl od psů jsou kočky individualisti a nežijí ve smečkách. Nemají proto návyky ani instinkty jako psi. Těžko je proto naučíme nějakému povelu. Není u nich možná ani žádná větší výchova. „Maximálně když zašustíte pytlíkem se žrádlem, tak přijde,“ doplňuje veterinář Novák.

Kotě si vybírejte od lidí, kteří se o kočky starají

„Je to i rozdíl co se týče zdravotního stavu. Kočce, která žije polodivokým způsobem a má koťata někde na půdě, se často stává, že její koťata nejsou úplně zdravá. Mají různé infekce. Důležitá je i socializace, která probíhá mezi 4. až 16. týdnem života. To je období, kdy je potřeba se tomu koťátku věnovat, aby si co nejlépe zvyklo na lidi,“ vysvětluje Novák.

Spustit audio