Knihovna a muzea v Pelhřimově nabízí své služby a prohlídky uprchlíkům zdarma

24. březen 2022 05:00

Knihovna shání knížky v azbuce, muzea připravila volné vstupy. Kulturní zařízení v Pelhřimově se připravují na ukrajinské uprchlíky. 

Až si opatří základní životní potřeby, budou chtít u nás i Ukrajinští uprchlíci žít kulturním životem. Už teď se proto na ně připravují některá muzea, expozice nebo třeba knihovny. A například v Pelhřimově nebudou muset za jejich služby platit.

V knihovně

„Máme text v ukrajinštině, co knihovna nabízí, co by mohli využít.“ Vedoucí pelhřimovské knihovny Iva Rajdlová na chodbě ukazuje ukrajinské letáčky. Chystají se nejen na  dospělé čtenáře, ale i na děti. „Nabídli jsme možnost, že bychom pro děti s maminkami uspořádali tvůrčí dílnu. Tvořit se dá i bez znalosti jazyka.“ Knihovna má například ukrajinské pexeso.

Iva Rajdlová je přesvědčená, že ukrajinští uprchlíci budou knihovnu navštěvovat až trochu později, až si vyřeší základní existenční problémy. Přesto už první registrovanou čtenářku z Ukrajiny mají. „Víme o jedné, pak mi říkala kolegyně, že půjčovala knihy v ruštině pro kamaráda, který tady v nějaké vesnici má ubytovanou celou rodinu.“

Služby jsou bezplatné

Služby v městské knihovně jsou v pelhřimovské knihovně bezplatné. Obdobně jako v jiných zařízeních ve městě. „To je expozice, která je interaktivní.“ S ředitelem pelhřimovské kultury Martinem Eclerem jsme sestoupili do expozice pekla pod turistickým informačním centrem. 

„Otevřené jsou pro uprchlíky všechny turistické cíle,“ dodal Martin Ecler. V muzeích a expozicích očekávají ukrajinské návštěvníky až později. Několik vstupenek pro ně budou rezervovat i na vybrané kulturní akce.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související