Kniha džunglí v jihlavské ZOO. Představení v netradičním prostředí jsou beznadějně vyprodaná

1. červenec 2020 06:00

Horácké divadlo v Jihlavě zahájilo letní scénu představením Kniha džunglí. Pohádková inscenace se odehrála v unikátní atmosféře jihlavské zoologické zahrady.

Právě neobvyklé prostředí si ale od herců vyžádalo nemalou dávku improvizace.

„Těším se na tygra,“ říká malý Vilík, který se s rodiči vydal do jihlavské zoologické zahrady na divadelní představení Knihy džunglí. Hned u vchodu do ZOO byl přidělen do jedné z pěti skupin. Ty si záhy přebírají pohádkové postavy a neobvyklé představení začíná. 

Šakal

„Támhle huláká zmatený šakal, můžete být rádi, že jste u mě. Tamhle je medvěd, který je ukecaný a támhle vidím slona, který je chytrý,“ popisuje své skupině představitel tygra Šerchána František Mitáš další pohádkové postavy, které diváky příběhem provázejí.

„Princip je takový, že pět průvodců, pět postav z Knihy džunglí, provází lidi skrze zoo,“ vysvětluje režisér Michal Skočovský.

První scéna

To už se ale jednotlivé skupiny vydávají k první scéně, kde na ně čeká úvodní část příběhu. „Copak si slovutný Šerchán přeje? Svou kořist. Vešlo sem lidské mládě.” 

Divadelní představení se v zoologické zahradě odehrává na pěti různých místech. Mezi jednotlivými úseky ale herci dostávají velký prostor pro improvizaci, do které se zapojují také opravdová zvířata ze zoo jako třeba tygr sumaterský.  

Improvizace

Každá postava navíc svou improvizovanou část pojímá jinak. Nejhlasitější ze všech je šakal v podání Zdeňka Stejskala. „Já jsem šakal. Protože šakal si myslí, že je nejdůležitější zvíře, tak vypráví ten příběh, že on je středobod toho příběhu.“

Podle režiséra Michala Skočovského dělá právě odlišné vyprávění příběhu představení v zoologické zahradě tak unikátní. „Pět zásadních kusů příběhu je zahráno a zbytek dovypráví ten průvodce a zase z jeho pohledu, čili na tu pohádku do té ZOO můžete jít pětkrát a pokaždé to bude trošičku jiný.“

Koupit lístky na inscenaci Knihy džunglí v jihlavské zoologické zahradě je ale v současnosti nemožné. Všechna představení jsou už beznadějně vyprodána.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související