Kina jsou otevřená, mnoho lidí ale nechodí. V Třebíči promítají skoro do prázdného sálu

10. červen 2021 14:00

Milovníci filmů mohou ode dneška znovu vyrazit do tzv. multikin. Otevřeno mají i některá ostatní kina. Zájem diváků je ale zatím velmi nízký.

Pojídat při sledování filmu už možné je, proto multikina otevírají. Nicméně lidé dál musí dodržovat opatření, nosit roušku a předložit negativní test na koronavirus. I přes tato omezení v minulých dnech obnovila provoz některá městská kina na Vysočině. Zájem je ale zatím minimální.

Zájem o filmy je velice malý…

„Přišel film, tak já jsem si ho dal do promítacího stroje nahrát. Teď jsem přišel znovu do práce, film mám nahraný a můžu ho zpátky poslat do jiného kina.“ Vedoucí třebíčského kina Zdeněk Mládek se v promítací místnosti připravuje na odpolední projekci animovaného filmu pro děti.

Jestli na něj ale někdo přijde, prozatím neví. „Začali jsme promítat od 1. června. To bylo úterý, zájem o filmy je velice malý,“ vypraví už před vstupem do sálu, kde se obvykle před zahájením projekce schází lidé, aby si koupili něco na zub. Prodávat občerstvení je ale zakázané, a tak se tu zatím neobjevil nikdo. „Je to takový smutný,“ konstatuje.

Alespoň čtyři diváci

Aby kino v Třebíči začalo promítat, musí se sejít minimálně čtyři diváci. Necelých dvacet minut před filmem si ale pro lístky přišel pouze Vojtěch Vrtal se svým mladším bratrem.

„Vyrazili jsme právě s bráchou, že jsme si říkali, že už to konečně otevírají. Slyšeli jsme, že ten film má dobrý hodnocení, uvidíme, jestli budou hrát,“ krčí rameny na lavičce před kinem, kde vyhlíží další návštěvníky. Ti se nakonec přece jen objevují a promítání filmu v poloprázdném sále tak může začít.

Nejen městské kino v Třebíči trápí nízká návštěvnost. Podobně jsou na tom také kina v Humpolci nebo Pelhřimově. Další městská kina jako třeba v Jihlavě nebo Žďáře nad Sázavou se na otevření teprve chystají.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související